U GODINI TRI MJESECA NE RADE

Eurobirokratima ljetni dopust traje 40-tak dana

05.04.2013 u 23:02

Bionic
Reading

Već dva tjedna briselske zgrade potpuno su prazne, ljudi su na odmoru premda je službeno, kao i kod nas, jedino Uskrsni ponedjeljak neradni dan. I ne samo to, HTV-ov je briselski dopisnik Željko Korpar izbrojio da se u zajedničkim europskim institucijama godišnje ne radi ukupno tri mjeseca

U ovih desetak dana u zgradi Europske komisije, u kojoj inače ima 2700 zaposlenih, boravi tek 270 dežurnih. Iako eurobirokrati službeno imaju 24 dana godišnjeg odmora, ljetni im dopust redovito traje 40-ak dana. Tomu treba pridodati sedam dana belgijskih nacionalnih praznika i Dan Europe. Oko Božića i Nove godine, Unija je u hladnom pogonu barem dva tjedna.

U ta tri mjeseca, koliko se tijekom godine ukupno nabere blagdana, praznika i dopusta, medijskim se kućama poslovi prepolove. Broj neradnih dana Unijine administracije, očitava se i na briselskim taksimetrima. U danima blagdana posao se taksistima smanji za 50 posto. Osim brojnih blagdana, eurozastupnici imaju i produljene vikende.

Za sebe, pak, kažu da su skromni u korištenju tih blagodati. Kada bismo zaista željeli više praznika, izglasovali bismo da ne moramo raditi ni na hrvatske, njemačke, britanske, francuske blagdane. Sada smo slobodni samo na europske praznike, kaže bivši europarlamentarac Frank Schwalba-Hoth, prenosi HTV.