BIJELI SCHENGEN

EU Srbiji ne ukida vize zbog Republike Srpske

19.05.2009 u 09:44

Bionic
Reading

Europska komisija je u ponedjeljak završila izvještaj o tome koliko su balkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija - ispunile uvjete za ukidanje viza, tzv. bijeli Schengen

Taj izvještaj je uručen Češkoj koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, a prema najavama čeških dužnosnika, među zemljama članicama će odmah početi razgovori o tome za koje zemlje Balkana će biti ukinute vize.

Diplomati koji su inzistirali na anonimnosti, piše Dnevni Avaz, kažu, međutim, da je Komisija zaključila da je Makedonija ispunila uvjete za ukidanje viza za svoje građane i da bi za državljane Crne Gore također mogle biti ukinute šengenske vize.

Za Bosnu u Hercegovinu i Albaniju se kaže da nisu ispunile uvjete, a što se tiče Srbije, u izvještaju Europske komisije stoji da i dalje ima 'određenih teškoća', prenio je BBC.

Iz europskih diplomatskih izvora već neko vrijeme stižu nagovještaji da u Komisiji postoji izvjestan stupanj zabrinutosti zbog činjenice da će pravo na srpsku putovnicu imati kosovski Albanci, kao i građani Crne Gore i Republike Srpske koji su ostvarili pravo na dvojno državljanstvo.

U Komisiji kažu da su im - prije nego što predlože ukidanje viza za državljane Srbije - potrebna dodatna tehnička pojašnjenja oko načina izdavanja i sigurnosti srpskih putovnica.