u fokusu

EU na prvom samitu s ASEAN-om u Bruxellesu; evo o čemu će razgovarati

14.12.2022 u 09:08

Bionic
Reading

Europska unija i Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) u srijedu u Bruxellesu održavaju prvi samit fokusiran na gospodarstvo i klimu, a europski čelnici žele zajedničku izjavu kojom bi se rat u Ukrajini opisao kao čin ruske agresije

Čelnici 27 zemalja EU-a i devet od deset čelnika ASEAN-a pozvani su na obilježavanje 45 godina diplomatskih odnosa.

Mjanmar, država u kojoj je na vlasti vojna hunta je isključen.

Čelnici će razgovarati o područjima buduće suradnje, uključujući trgovinu, zelene i digitalne tranzicije i zdravstvo. Dva su bloka već potpisala sporazum kako bi svojim zračnim prijevoznicima omogućila lakše širenje usluga.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen planira izdvojiti 10 milijardi eura javnih sredstava do 2027. za ulaganja u projekte u ASEAN-u, kao što su obnovljivi izvori energije i održiva poljoprivreda.

"Vidimo veliku potražnju u regiji za diverzifikacijom njihovih izvora ulaganja i za rad s pouzdanim partnerima", rekao je dužnosnik EU-a o regiji u kojoj su veze s Kinom porasle.

EU želi proširiti svoje trgovinske veze izvan sporazuma o slobodnoj trgovini sa Singapurom i Vijetnamom te pregovora s Indonezijom. Regionalne grupacije su jedna drugoj treći najveći trgovinski partneri.

Od njih se također očekuje da pokažu predanost međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima.

Europska unija želi izjavu kojom bi se rat u Ukrajini opisao kao čin ruske agresije. Dužnosnik EU rekao je da je blok vrlo pozitivan u pogledu izgleda za izjavu, priznajući da to nije laka zadaća.

Singapur je uveo sankcije Rusiji, no Laos, Tajland i Vijetnam bili su suzdržani u glasanju Ujedinjenih naroda u listopadu za osudu ruske aneksije ukrajinskih regija.

ASEAN ima deset članica: Brunei, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Čelnici Grupe 20 zemalja (G20) složili su se na prošlomjesečnom sastanku kojim je predsjedala Indonezija, članica ASEAN-a, da je "većina članica" osudila rat.

U izjavi sa samita vjerojatno će se također pozvati na smirivanje u Južnom kineskom moru i baviti se vojnim udarom u Mjanmaru u veljači 2021. i nestabilnošću na Korejskom poluotoku.