MIREK TOPOLANEK

EU bi napravila veliku grešku zaustavljanjem širenja

24.03.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Predsjednik češke vlade Mirek Topolanek ocijenio je, u intervjuu beogradskom listu "Večernje novosti" od utorka, da bi Europska unija napravila najveću grešku u posljednjih 20 godina kada bi zapostavila proces prijema zemalja zapadnog Balkana u svoje okrilje.

"Naša ambicija je da ni u kojem slučaju ne dopustimo da se taj proces zaustavi. U tom smislu, osobno stojim na svjetioniku europskih integracija zapadnog Balkana. Obići ću cijelu regiju i pokušati osobno učiniti sve što mogu kako bih riješio konkretne probleme svake pojedinačne zemlje u ovoj fazi odnosa s EU", rekao je u razgovoru za beogradski dnevnik premijer Češke koja trenutno predsjedava Europskom unijom.

Topolanek je kazao da je oduševljenje prema širenju EU, prije svega kod starih članica Unije, davno prestalo te da mnoge zemlje traže najrazličitije razloge da taj proces uspore, navodeći kao neke od njih neratificirani Lisabonski sporazum, nedostatak pune suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu, aktualnu gospodarsku krizu i slično, tako da velika očekivanja, koja su imale zemlje zapadnog Balkana, nisu ispunjena.

"To se odnosi i na Hrvatsku, čije ambicije koči slovenski veto na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, i na Makedoniju, koju koči spor s Grčkom, i na Srbiju, i na Crnu Goru, i na Albaniju... Sve to stvara probleme u odnosu na očekivanja i zapadni Balkan pomalo gubi nadu da će ugledati svetlo na kraju tunela", istaknuo je češki premijer.

Upitan kako će EU pomoći zemljama zapadnog Balkana u aktualnoj krizi, Topolanek je ocijenio da je trenutačno važno održati trgovinske kontakte i prodaju roba iz tih zemalja. On je dodao da zemlje G20 (20 zemalja s najjačim gospodarstvom u svijetu) moraju odlučiti o mehanizmima pomoći posredstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kako je objasnio, neizravno, povećanjem jamstvenih okvira u MMF za 75 milijardi eura, EU može u kriznoj situaciji pomoći i zemljama Balkana.

"Moram istaknuti bi eventualni izostanak integracija zemalja zapadnog Balkana u europske strukture bio najveća greška od devedesetih godina kada je EU tu regiju prepustila sudbini. Za nas, dakle, to i dalje predstavlja veliki prioritet i veliku ambiciju", istaknuo je češki premijer.

Na konstataciju novinara da bi Srbija, kada bi pronašla haaška optuženika Ratka Mladića, vrlo brzo nastavila put ka EU, Topolanek je kazao da je to "djelomično istina" i da razumije taj problem. "Srbija, po mom mišljenju, ne treba ni u kojem slučaju odustati od svojih europskih ambicija koje mi u potpunosti podupiremo. Sami, međutim, vrlo dobro znamo koliko je put ka EU težak. I baš zbog toga, niko ne može biti toliko otvoren prema vama, kao mi", rekao je Topolanek.