malverzacije s eu novcem

Erlić: U interesu nam je rasvjetljavanje nezakonitosti na Geodetskom fakultetu

08.11.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Šime Erlić ocijenio je da je ministarstvu u interesu da se rasvijetle sve okolnosti zbog kojih je uhićeno 29 osoba povezanih sa subvencijskim prevarama na zagrebačkom Geodetskom fakultetu

''Pratimo ovaj slučaj još od lipnja. U ovome trenutku ne mogu ništa više kazati jer i ja iščitavam iz medija o čemu se radi. Nama je u interesu da se sve što prije rasvijetli i utvrdi je li bilo nepravilnog korištenja sredstava i malverzacija i da se prema tome kasnije i postupa'', rekao je.

Erlić je dodao da je važno da imamo tijela i procedure koje u svakome trenutku mogu učinkovito pregledavati i kontrolirati troškove koji nastaju kroz provedbu Europskih fondova.

Upitan ima li indicija da se unutar akademske zajednice događa nešto slično, Erlić je odgovorio kako to nije nužno vezano uz neki pojedinačni resor.

''Kontinuirano radimo na osiguravanju efikasnog sustava kontrole Europskih fondova. Ja mislim da taj sustav kontrole radi zadovoljavajuće. Moguće je da bude potencijalnih malverzacija, ali je važno da sustav te malverzacije prepoznaje i reagira'', nadodao je.

Europski ured javnog tužitelja (EPPO) potvrdio je u srijedu da je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su među uhićenima "dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, a koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca". Ranije se neslužbeno doznalo da su uhićeni bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević.

EPPO ih sumnjiči za organiziranje postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

  • +9
Privođenje Almina Đape Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Prema sumnjama tužiteljstva postupci javnih nabava organizirani su na način da su osumnjičeni zlouporabili novac namijenjen za projekte, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist.

Uz to, EPPO sumnja da su dekan i profesor proveli i postupke nabave za kupnju vozila i plovila, čija nabava je također bila financirana EU sredstvima, a nisu korištene za potrebe projekta, već u privatne svrhe.

Geodetski fakultet našao se na meti ureda europskog tužitelja još krajem lipnja ove godine kada su pokrenute tzv. hitne dokazne radnje zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti.