'znaju sve'

Erdogan kaže da su snimke Khasoggijeva ubojstva predane ključnim državama

10.11.2018 u 15:47

Bionic
Reading

Turska je snimke povezane s ubojstvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija dala Saudijskoj Arabiji, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, izjavio je u subotu turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Turski izvori ranije su reki da imaju audio snimku koja potvrđuje ubojstvo.

"Dali smo snimke. Dali smo ih Saudijskoj Arabiji, SAD-u, Nijemcima, Francuzima i Britancima. Preslušali su cijeli sadržaj. Znaju sve", rekao je Erdogan.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta koji je kritizirao saudijsku vladu i njezina de facto čelnika prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada.

Saudijski dužnosnici isprva su tvrdili da je on izašao iz konzulata, a nakon toga su rekli da je ubijen u neplaniranoj "operaciji odmetnika". Saudijski državni odvjetnik Saud al-Mojeb kasnije je rekao da je Khashoggi ubijen u napadu s predumišljajem.

Uoči odlasna u Pariz na obilježavanje kraja Prvog svjetskog rata, Erdogan je pozvao Saudijsku Arabiju da otkrije ubojicu među 15-oricom ljudi koji su iz Saudijske Arabije doputovali u Tursku nekoliko dana uoči ubojstva Khasoggija.

"Oni sigurno znaju da je ubojica ili ubojice među tih 15 ljudi. Saudijska vlada može to otkriti tako da ih natjera da progovore", istaknuo je.

Erdogan je također optužio Mojeva da nije surađivao, pokušavajući odgoditi istragu.

Nakon njihova sastanka u Parizu, francuski i američki predsjednik Emmanuel Macron i Donald Trump suglasili su se da saudijske vlasti moraju potpuno rasvijetiliti Khasoggijevo ubojstvo, priopćio je Macronov ured.

Također su se složili da to pitanje ne smije dodatno destabilizirati Bliski istok i umanjiti šanse za političko rješenje rata u Jemenu.