još se traga za tijelom

Saudijci su poslali "tim za čišćenje" u Tursku nakon Khashoggijevog ubojstva

05.11.2018 u 13:25

Bionic
Reading

Saudijska je Arabija poslala dvočlani "tim za čišćenje" u Tursku kako bi se riješili dokaza o ubojstvu Jamala Khashoggija, tjedan dana nakon njegova ubojstva u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je znak da su saudijski dužnosnici znali za zločin, rekao je u ponedjeljak turski dužnosnik.

Turski je dužnosnik za provladine novine Sabah rekao da su kemičar i toksikolog dobili zadatak ukloniti dokaze, prije davanja dozvole turskim istražiteljima za ulazak u saudijski konzulat i rezidenciju konzula.

Prema Sabahu su Ahmed Abdulaziz al-Jonabi i Kaled Jahia al-Zahrani došli u Tursku kao dio jedanaesteročlanog tima, koji je poslan kako bi proveo inspekciju s turskim službenicima.

Saudijski su službenici nakon Khashoggijevog nestanka prvotno tvrdili da je on napustio konzulat. Poslije su rekli da je umro nakon neplanirane svađe, dok je kasnije saudijski državni odvjetnik Saud al-Modžeb rekao kako je Khashoggi ubijen u smišljenom napadu.

Turski i saudijski službenici zajedno su pregledali konzulat i rezidenciju konzula u Istanbulu, ali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da neki saudijski službenici još uvijek pokušavaju prikriti zločin.

Ankara je zatražila od Rijada suradnju u potrazi za Khashoggijevim truplom, koje je, prema glavnom tužitelju Istanbula, raskomadano.

Viši je turski službenik potvrdio imena ljudi, koje je Sabah identificirao u ponedjeljak.

"Vjerujemo da su dvije osobe došle u Tursku samo zbog prikrivanja dokaza o ubojstvu Jamala Khashoggija, prije nego što je turskoj policiji dopušteno pretražiti prostorije", rekao je službenik.

Tri dana nakon završetka "operacije čišćenja" u konzulatu i rezidenciji konzula, oni su napustili Tursku, naveo je turski dužnosnik.

"Činjenica da je 'tim za čišćenje' otpremljen iz Saudijske Arabije devet dana nakon ubojstva sugerira da su za ubojstvo Khashoggija znali najviši saudijski dužnosnici", dodao je turski dužnosnik.

Erdogan je u Washington Postu napisao da je naredba za ubojstvo Khashoggija došla iz "najviših razina" saudijske vlasti.