NAKON BOMBARDIRANJA GAZE

Erdogan: Izrael je teroristička država!

19.11.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan opisao je u ponedjeljak Izrael kao 'terorističku državu' zbog bombardiranja Gaze, naglašavajući neprijateljstvo s tim negdašnjim turskim saveznikom s kojim je Ankara prekinula odnose 2010. godine

Erdoganova izjava je uslijedila nakon gotovo sedam dana palestinskih raketnih napada na Izrael i izraelskih zračnih udara na Pojas Gaze. Izraelska raketa ubila je najmanje 11 palestinskih civila, među kojima četvero djece, u nedjelju u Gazi.

'Oni koji povezuju islam s terorizmom zatvaraju oči pred masovnim ubojstvima muslimana, okreću glave od masakra djece u Gazi', rekao je Erdogan na konferenciji Euroazijskog islamskog vijeća u Istanbulu. 'Zbog toga ja kažem da je Izrael teroristička država i njegova su djela teroristička', zaključio je.

Izraelski napadi na Gazu se nastavljaju

Veze između Izraela i Turske, nekoć jedine muslimanske izraelske saveznice, prekinute su nakon što su izraelski marinci napali 2010. godine brod koji je prevozio pomoć za Gazu. Pritom je ubijeno devetero Turaka.

Ankara je protjerala izraelskog veleposlanika i zamrznula vojnu suradnju nakon objave izvješća UN-a o tom incidentu u rujnu prošle godine. Izvješće nije sadržavalo zahtjev Izraelu da se ispriča. Prema izvješću, izraelska blokada Pojasa Gaze bila je legalna, ali je upad izraelskih komandosa na brod predstavljao neopravdanu uporabu sile, unatoč snažnome otporu posade broda.

Ranije ovoga mjeseca Turska je počela suđenje u odsutnosti četvorici izraelskih vojnih zapovjednika zbog napada 2010. godine.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu trebao bi otputovati u Gazu u utorak sa skupinom ministara vanjskih poslova iz Arapske lige.