koronavirus

Epidemiologinja iz 'Štampara': Negativan test neće sigurno značiti da niste opasni za druge

31.08.2020 u 12:43

Bionic
Reading

Matijana Jergović, specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, komentirala je epidemiološku situaciju u Gradu Zagrebu i pojasnila kada se testirati na koronavirus

'Nakon što je 18. kolovoza pristiglo preko 680 uzoraka u idućih nekoliko dana primijetili smo smanjenje opterećenja našeg laboratorija, prvenstveno zahvaljujući reorganizaciji i potpori ostalih zdravstvenih institucija i domova zdravlja koji izuzimaju uzorke građana s uputnicama. Sada je veći broj građana koji su poslani na indikaciju liječnika zbog simptoma ili kontakta s pozitivnom osobom, a u padu je broj ljudi koji se testiraju zbog putovanja', kazala je Jergović za N1 te poručila da je jako važno savjetovati se s obiteljskim liječnikom.

'Potpuno je pogrešno ako imate simptome i sumnjate na koronavirus dolaziti na testiranje uz plaćanje jer time na neki način predstavljate rizik', dodala je.

Razlozi za testiranje su različiti od osobe do osobe, no Jergović naglašava da negativan test ne jamči sigurnost.

'Svakako je najvažnije ne zlorabiti mogućnost testiranja uz plaćanje zato što ako ste i bili na rizičnom događanju u subotu, primjerice na svadbi na kojoj je postojala mogućnost da je netko imao blaže simptome, današnji rezultat koji je negativan neće sigurno značiti da niste opasni za vaše bližnje jer ste se možda prerano testirali od datuma izloženosti. Uvijek molimo da se posavjetuje s liječnikom ako ste bili na rizičnim događanjima. Najvažnija je izolacija i fizička distanca te korištenje zaštitne opreme', kazala je te dodala:

  • +16
Gužva za testiranje na koronu u Zagrebu, auti stoje u koloni Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Testiranje u toj situaciji neće sigurno značiti da niste opasni za druge.'

Pojedine osobe testiraju se uz osobno plaćanje te je Jergović naglasila važnost prethodnog konzultiranja s liječnikom obiteljske medicine koji će procijeniti što treba napraviti u svakom pojedinom slučaju.

'Vrlo su jasni kriteriji HZJZ-a. Svi mi epidemiolozi nastojimo postupiti standardizirano. Svi moraju razumjeti da i liječnik obiteljske medicine ima pravo, prilikom procjene pacijenta, donijeti dodatne zaključke. Puno je ulaznih faktora koji obiteljskim liječnicima daju pravo donijeti odluku', pojasnila je.

Jergović je napomenula da je epidemiolozima potrebna potpora i pomoć drugih institucija kako bi mogli prikupiti podatke o svim bliskim kontaktima.

'Sve preporuke su vrlo dinamične i ovise o razvoju epidemiološke situacije. U tom smislu je i epidemiološko društvo poslalo poruku da je potrebna potpora ključnih dionika kako bi svi upravljali ovim rizikom širenja koronavirusa. Riječ je o tome da ćemo u sljedećem razdoblju morati imati kontakte u različitim institucijama koji će nama epidemiolozima pomoći razlučiti bliske kontakte od svih ostalih vrsta kontakata. Nekada neki kontakti trebaju i drugi i treći ciklus evaluacije zato što nemamo sve podatke. Moramo biti standardizirani i baš zato moramo ujednačeno stajati iza svakog svog postupka', rekla je Jergović i naglasila da očekuju pomoć od ostalih institucija.

Tko će sve biti u samoizolaciji, to ovisi o više kriterija.

'Ovisi i što ta pozitivna osoba radi, u kakvom poslovnom okruženju djeluje i s kim je sve bila u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma ili pozitivnog testa. Europski centar za kontrolu infekcija kategorizirao je četiri prioritetne gospodarske djelatnosti, a osim zdravstvenih i socijalnih djelatnika, jako su važne proizvodnja i pakiranje hrane, ali i ostale industrijske proizvodnje. U sljedećem razdoblju morat ćemo obratiti posebnu pažnju i na tu proizvodnju i pakiranje hrane', istaknula je Jergović.

Naglasila je i da je situacija u Zagrebu stabilna.

'Grad Zagreb nije najrizičnije područje, tako da jako dobro radimo, situacija nije izvan kontrole, ali moramo se svi kontrolirati i drugačije prikupljati podatke', kazala je Jergović.

Otvaraju se i vrata vrtića i škola, a većina ih se odlučila na kombinirani model, što znači da će se dio nastave održavati online, a dio u školama.

'Ako higijenu prostora budemo držali na primjerenoj razini, ako se budemo pridržavali fizičke distance i svih ostalih preporuka, ne bi trebalo biti grupiranja. Virus među djecom ne cirkulira u tolikom potencijalu da bi djeca bila opasnost za učitelje ili spremačice', istaknula je.

Jergović se osvrnula i na mogućnost reinfekcije, odnosno ponovnog zaražavanja osobe koja je već preboljela koronavirus.

'U Zagrebu nema slučaja ponovne infekcije, a i na svjetskoj razini samo je jedan dokazan. Osobe koje su imunokompromitirane mogu biti dugo pozitivne, a to onda ne bi bila reinfekcija. Vidjet ćemo što nas čeka', poručila je Jergović.