vizionar godine

Ema Donev želi postati astrofizičarka i ne čeka da joj išta padne u krilo: Ako radim nešto što volim, uvijek uspijem na kraju

20.01.2023 u 11:24

Bionic
Reading

Među finalistima tportalova projekta Vizionar godine u kategoriji društvo nalazi se i četrnaestogodišnja učenica Ema Donev, čija je borba da uđe u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge oduševila cijelu zemlju krajem ljeta prošle godine

Odvažno se prijavila na natjecanje na kojem sudjeluju briljantni mladi umovi iz cijelog svijeta, a stiglo je preko 2400 prijava, i u oštroj konkurenciji plasirala se u finale. Ema je pravi primjer toga kako od najmanjih nogu treba slijediti svoj san, viziju, ideju i ne odustati. Stara poslovica glasi - ako ne pokušaš, nećeš ni znati.

Ne samo da je pokušala, nego je dobila najviše glasova među svim kandidatima. Za proboj u finale trebalo je napraviti kreativan i pametan videozapis o velikim idejama u znanosti.

Breakthrough Junior Challenge je natječaj za srednjoškolce od 13 do 18 godina u kojem objašnjavaju teorijski koncept iz područja znanosti, fizike ili matematike. Pobjednik osvaja stipendiju za željeni fakultet u iznosu od 250.000 dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti od 100.000 dolara. Nagrađuje se i profesor koji je inspirirao učenika.

Riječ je o globalnoj inicijativi za razvoj i demonstraciju znanja mladih o znanosti i znanstvenim principima. Cilj je zainteresirati mlade za njih, podržati odabir STEM karijere te povećati zanimanje šire javnosti za ključne koncepte znanosti. Utemeljili su je Yuri i Julia Milner.

Ema je svojim primjerom potaknula tisuće mladih koji odlučuju o svojoj sudbini i životnom putu da se odvaže i slijede snove. I dok se priprema za sljedeće korake svoga puta prema pozivu astrofizičarke, otkrila nam je da je u njoj odmalena rasla ljubav prema znanosti.

'Prva s kojom sam se susrela bila je matematika. Ubrzo nakon što sam bila upoznata s načinom opisivanja svijeta, zainteresirala sam se za astrofiziku zbog dokumentaraca, knjiga i filmova koji su potaknuli moju znatiželju', kaže nam ova ambiciozna djevojčica.

Video koji je Ema kreirala za natječaj Izvor: Društvene mreže / Autor: Breakthrough/Ema Donev

Čim je saznala da postoji natjecanje iz astronomije, odmah se prijavila.

'Ono me potaknulo da krenem raditi videa, istraživati svemir i pohađati druga natjecanja. Bilo je teško u početku, pogotovo u prvoj godini natjecanja, jer nisam bila upoznata s mnogo pojmova i nisam znala ni otkuda učiti. Htjela sam odustati nekoliko puta, no uz još mnogo učenja i podrške roditelja uspjela sam naučiti mnogo više nego što sam očekivala i postigla rezultate na natjecanjima', objasnila je ova marljiva djevojka.

Naravno, nikad nije lako. Ni sada.

'Uvijek je snimanje videa zahtijevalo mnogo rada i kreativnosti, a bilo je osobito teško kada sam krenula učiti kako animirati i ilustrirati na računalu', navela je. I danas joj je ponekad teško osmisliti neku ideju ili temu.

'Ali ako je to nešto što volim, uvijek uspijem na kraju', kazala nam je Ema.

Blic pitanja za Emu Donev

Životni moto u jednoj rečenici: 

Carpe diem - iskoristi dan.

Knjiga koju bi preporučila svima da je pročitaju:  

Ako bilo tko želi uvod u astrofiziku, ali i u znanost generalno, 'Astrophysics for People in a Hurry' Neila deGrassea Tysona je klasik za sve.

Kako će izgledati Hrvatska za pet godina? 

Želim biti optimistična i reći da će hrvatska država poticati mlade da postižu svoje snove u kojem god područje žele i da imaju sve resurse postati izvrsni znanstvenici.

Najvažniji savjet koji bi dala mladima: 

Da rade ono što vole i što žele, a ne ono za što misle da će dobro izgledati za upis na fakultet. Svi smo kreativni i inteligentni na svoj način, i kreativnost je potrebno poticati aktivnostima koje volite.

Prijavila se na Breakthrough Junior Challenge kao način da nauči nešto novo, kako objašnjavati teške pojmove, da bi se zabavila, ali i stekla nezaboravno iskustvo te, ako pobijedi, osvojila stipendiju za koji god fakultet želi.

'Slučajno sam saznala za to natjecanje, no iznimno mi je drago što jesam i danas sam jako sretna zbog tog znanja i iskustva te se nadam da ću još mnogo toga naučiti jer nikada nije dosta', veselo ističe.

A zašto je Emin primjer važan?

Njezin tata podsjeća da znanost nema tako veliku popularnost kod djece i ona se teško odluče posvetiti tome jer su prvi koraci dosta teški.

'Svi znamo da je područje STEM znanosti izrazito bitno za razvoj naše zemlje i rješavanje teških problema s kojima se susrećemo ovih dana, pogotovo s globalnim zatopljenjem. Zato su ovakvi primjeri, koji potiču djecu da se krenu razvijati u STEM području i pokazuju im da znanost nije tabu i može biti zabavna, jako važni za društvo', zaključio je.

Vizionar godine

Uz izvanrednu učenicu Emu Donev, među finalistima za nagradu Vizionar godine u kategoriji društvo još je četvero kandidata: radiolog, influencer i edukator Natko Beck, voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević, čelnica Zaklade Solidarna Marina Škrabalo i voditelj transplantacijskog tima i pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur Stipislav Jadrijević. Dobitnici u svih pet kategorija, o kojima će odlučiti glavni žiri - uz društvo, tu su još biznis, tehnologija, kultura i sport - kao i u krovnoj kategoriji Vizionar godine bit će proglašeni na konferenciji 9. veljače u Laubi, kada će se s ključnim predstavnicima gospodarstva i društva pokrenuti diskusija o glavnim temama za razvoj Hrvatske.