OPTUŽBE LENINA MORENA

Ekvadorski predsjednik objasnio zašto je otkazao gostoprimstvo Assangeu

15.04.2019 u 15:07

Bionic
Reading

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno optužio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za korištenje ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kao "centra za špijuniranje" dok je tamo sedam godina boravio u azilu.

Moreno je rekao kako je Ekvador Assangeu ukinuo azil jer je uzastopno kršio međunarodne konvencije te su iz WikiLeaksa prijetili Quitou.

"Šteta je da su se, s našeg teritorija i uz dozvolu vlasti prethodne vlade, uz pomoć veleposlanstva Ekvadora u Londonu, miješali u procese drugih država", poručio je u ponedjeljak u intervjuu za list Guardian.

"Ne možemo dopustiti da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje", dodao je Moreno. "Ovakve aktivnosti krše uvjete azila".

Dužnosnici veleposlanstva dozvolili su policiji da u četvrtak uđe u zgradu kako bi uhitila Assangea zbog kršenja britanskih uvjeta jamčevine povezanih sa švedskim zahtjevima za izručenje.

Iz policije su kasnije potvrdili kako je 47-godišnji australski državljanin "uhićen u ime vlasti SAD-a".

Iz američkog Ministarstva pravosuđa rekli su kako su Assangea optužili za zavjeru s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning radi objave velike količine tajnih materijala 2010. godine.

  • +9
Julian Assange Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dva zastupnika njemačke stranke Die Linke i jedan španjolski zastupnik Europskog parlamenta planiraju u ponedjeljak posjetiti Assangea u zatvoru Belmarsh u Londonu, poručili su iz stranke.

U nedjelju su bivši članovi španjolske zaštitarske službe opisali Assangeovo ekscentrično ponašanje za španjolski list El Pais, koji je objavio i snimke Assangea u veleposlanstvu.