IZRUČENJE SAD-U

Ekvador se nada raspletu oko Assangea

30.08.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Ekvador i Britanija obnovili su razgovore oko sudbine utemeljitelja Wikileaksa Juliana Assangea i ekvadorske vlasti optimistične su u pogledu dogovora koji bi spriječio njegovo izručenje SAD-u.

"Uvjeren sam da ćemo naći izlaz. Nadam se jer će nam raspoloženje u svijetu koje izaziva slučaj Juliana Assangea pomoći u pronalaženju izlaza", kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino za Reuters u srijedu.

Assange se skriva u londonskom veleposlanstvu Ekvadora više od dva mjeseca nastojeći tako izbjeći izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje i taj potez izazvao je međunarodni diplomatski spor koji se sada smiruje.

Ekvadorski predsjednik dao je azil Assangeu smatrajući da bi ga nakon toga Švedska mogla izručiti SAD-u zbog objave tajnih američkih diplomatskih bilješki na internetskoj stranici Wikileaksa a za što bi mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Patino je kazao kako je optimističan oko izgleda da se s Britanijom postigne kompromis oko zahtjeva Ekvadora da Assange dobije pisana jamstva da ga Švedska neće izručiti nekoj trećoj zemlji.