IZBORI

Ekvador bira novog predsjednika

15.10.2023 u 13:34

Bionic
Reading

Ekvador u nedjelju bira novog predsjednika, a njegovi stanovnici će u drugom krugu izabrati prvu ženu na toj funkciji ili najmlađeg predsjednika ikad

Rezultati izbora u južnoameričkoj državi u oba će scenarija biti povijesni. S jedne strane je lijeva političarka Luisa Gonzalez iz tabora bivšeg predsjednika Rafaela Corree, osuđenog zbog korupcije, a s druge poduzetnik u proizvodnji banana Daniel Noboa.

Noboa iz saveza desnog centra Nacionalne demokratske akcije u studenom će napuniti 36 godina. Nasljednik je poslovnog carstva svog oca Alvara Noboe.

Kampanja do izbora u nedjelju bila je vođena u sjeni smrti predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia, ubijenog 9. kolovoza tijekom skupa u Quitu. Vlada je za njegovo ubojstvo okrivila organizirani kriminal.

Ekvador je tranzitna država za krijumčarenje kokaina, a kriminalne organizacije bore se oko ruta kojima ta droga prolazi. Villavicencio je obećao da će se boriti protiv korupcije i kriminala. Prošli vikend sedmero osumnjičenika za koje se vjerovalo da su povezani s njegovim ubojstvom pronađeni su mrtvi u zatvoru.

Prvi krug izbora održan je 20. kolovoza kad je Gonzalez završila prva s 33,6 posto glasova. Izbori su raspisani nakon što je konzervativni predsjednik Guillermo Lasso raspustio parlament uslijed njegovog opoziva zbog navodne pronevjere.