sabotaža 'žila kucavica'

Ekstremni ljevičari zaustavili promet na pruzi Berlin-Hamburg

08.09.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Nakon podmetnuh požara na kablovima gotovo sav željeznički promet između Berlina i Hamburga u petak je obustavljen a odgovornost za napad je preuzela radikalna ljevičarska organizacija

"U noći na 8. rujna sabotirali smo prometne žile kucavice kapitalističke infrastrukture. Nekoliko litara benzina na kutije s kablovima pored pruge trebalo bi prouzročiti dugotrajni prekid i smetnje transporta između ostalog i sirovina do kojih se došlo u jeku neokolonijalnog izrabljivanja i uništavanja zemlje", stoji u priopćenju koje je objavljeno na platformi Indymedia kojom se služe ljevičarske aktivističke grupe.

U proglasu se navodi da je sabotaža uperena protiv teretnog, a ne putničkog prometa.

Unatoč tomu je putnički promet na važnoj liniji Berlin-Hamburg i to uoči vikenda, kako je priopćila Njemačka željeznica, gotovo u potpunosti obustavljen, a prekid prometa će trajati najmanje do večeri.

Policija u Hamburgu je priopćila kako joj je objava u kojoj je preuzeta odgovornost za podmetnute požara poznata i da je "dio istrage".

U noći na petak na tri mjesta na području Hamburga su podmetnuti požari na kablovskim razdjelnicima za komunikaciju i upravljanje skretnicama.

Sličnih napada je bilo i prije, posebice na gradskoj željeznici u Berlinu kada je odgovornost također preuzela jedna ljevičarska organizacija.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, njemačka vlada je najavila mjere koje bi trebale zaštiti tzv. ključnu infrastrukturu u što spadaju i željezničke pruge.