PRESUDA MONSTRUMU

Ediju Mišiću tek 15 godina za ubojstvo Selene Macedo

  • +2

Izricanje presude Ediju Mišiću

Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Bionic
Reading

Edi Mišić osuđen je na 15 godina zatvora ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) u kolovozu prošle godine u Park-šumi Marjan, javlja Slobodna Dalmacija

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Živaljića Mišiću je ujedno produljilo istražni zatvor u kojem je od listopada prošle godine.

Izrečena je maksimalna kazna predviđena za 'obično' ubojstvo. U obrazloženju navodi se da tužitelji nisu uspjeli dokazati da je riječ o okrutnom ubojstvu odnosno nisu uspjeli dokazati da je Selene bila pri svijesti i da je patila u trenutku smrti. Kako pak piše Večernji list, nalaz sudske vještakinje pokazao je da hematom na Seleninom vratu znači da je izgubila svijest prije smrti pa nije proživljavala teške psihičke patnje.

Sudsko vijeće u obrazloženju presude navelo je da su tužitelji krivo kvalificirali podmuklo ubojstvo jer za tako nešto treba prijašnji kontakt i poznavanje ubojice i žrtve.

Mišić je presudu dočekao bez vidljivijih emocija, stalno gledajući ispred sebe.

Selenin brat Emmanuel Macedo, javlja Jutarnji list, počeo je nakon završetka objave presude nekontrolirano plakati.

'Reagirao je vrlo emotivno, još uvijek je u sudu i možda ćemo morati pozvati liječničku pomoć', rekao je na vratima suda počasni konzul Meksika u Hrvatskoj Marin Bosotina.

Rasplakala se i jedna od Edijevih sestara, no obitelj nije htjela komentirati presudu. Šutke su među prvima napustili sud.

Tužiteljica Stipišić najavila je žalbu po dobivanju presude, ustrajući da se radi o teškom ubojstvu. I Mišićev odvjetnik najavio je žalbu s obzirom na to da je tražio oslobađajuću presudu.

Podsjetimo, tužiteljstvo je tražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Mišića, a njegova obrana smatrala je da ga treba osloboditi ili mu barem ublažiti optužnicu, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, zamjenica ŽDO-a Julijana Stipišić jučer je, iznoseći završnu riječ tužiteljstva zatražila od sudskog vijeća da mu izrekne najveću moguću predviđenu kaznu od 40 godina zatvora. Stipišić je u svom 45-minutnom govoru detaljno izložila za što je optužnicom teretila Mišića, a nabrojila je i koji sve dokazi govore u prilog tome da je on ovo ubojstvo počinio na način za koji ga se tereti.

'Nakon što je Selenu zaskočio i vezao joj usta i ruke, odnio ju je na južni dio padine Marjana i nožem u dva zamaha gotovo joj je otkinuo glavu. Pokopao ju je u već za to pripremljeno mjesto, ugurao u prirodnu udubinu kraj zida, prekrio je granjem, borovim iglicama, humusom, ali i s dva kamena od kojih je jedan težak oko 40 kilograma, te se nakon toga udaljio, sakrio ruksak jer je, kao i predmeti koji su bili u njemu, bio umrljan krvlju žrtve. Pravo je okrivljenika da se brani šutnjom, no unatoč tome što negira djelo, iz svih izvedenih dokaza proizlazi da je upravo on to napravio', kazala je Stipišić navodeći koji su to sve dokazi, od pronađenih Mišićevih otisaka na ljepljivoj traci do njegova DNK koji je nađen na odjeći pokojne djevojke.

'Selena je nađena zakopana u prirodnom okolišu i pažljivo skrivena, što i ne čudi budući da je okrivljeni ekološki tehničar po struci. Nitko osim Mišića ne može znati potpuno točno što se na Marjanu uistinu dogodilo, no dokazi nam ukazuju na mogući scenarij. Obično se kaže da svako ubojstvo mora imati motiv, no to možda nije ni toliko bitno u ovom slučaju, bitno je da smo nakon višemjesečnog rada otkrili počinitelja. Osobno mislim da je motiv ipak bio seksualne prirode, no to nikad nećemo sa sigurnošću znati, kao ni to što ga je nagnalo da otkine glavu jednoj mladoj djevojci. Selena je pretrpjela veliki strah jer možete zamisliti što je osjećala kad je onako zavezanih ruku i usta vidjela lice svog ubojice koji joj prilazi s velikim kuhinjskim nožem.

Nakon tog ubojstva, okrivljenik nije osjetio ni grižnju savjesti, ni kajanje, on je dalje nastavio normalno živjeti, a trebao je samo reći: 'Da, ja sam ubio Selenu!' No, nije to priznao jer je hladna osoba, osoba koja nema prijatelja, djevojku, koja ne govori o tome što se dogodilo i očito je da ne želi ni s kim uspostaviti kontakt. On je imao namjeru počiniti ovako teško ubojstvo, a žrtva je bila fizički znatno slabija od njega. On treba biti pravedno i pravično osuđen i tražim najstrožu kaznu od 40 godina', kazala je tužiteljica Stipišić. U trenutku dok je govorila o tome kako je Mišić za vrijeme cijelog suđenja bio nekomunikativan i da je samo zurio u pod, on je, sjedeći između dva pravosudna policajca, naglo podigao glavu i netremice fiksirao tužiteljicu pogledom koju minutu. Nakon toga je opet pognuo glavu i zabuljio se u pod.

Mišićev branitelj po službenoj dužnosti Frane Gorjanc zatražio je od suda da njegova klijenta oslobodi, a ako ipak sud procijeni da je kriv, kazao je jučer da je primjerena kazna 15 godina, i to za 'obično' ubojstvo.

'Selena, prema stanju trake kojom su joj bile vezane ruke, nije pružala otpor, jer nema znakova torzije na trakama. Smatram da ona nije bila pri svijesti u trenutku smrti, a ako nije bila pri svijesti, nije bilo ni patnje. A da bi ubojstvo bilo podmuklo, za to bi trebalo iskoristiti nečije povjerenje. Baš tužiteljica je u svom govoru rekla da je Selena došla u grad u kojem nikoga nije poznavala. I sama kaže da je na Marjanu bila zaskočena. Selenin brat isto kaže da nisu nikoga poznavali i da su na vidilicu išli sami. Ni s kim u Splitu nisu uspostavili odnos povjerenja pa da bi se o tome moglo govoriti. Ako bi sud i osudio Edija, onda se radi o običnom, a ne o ubojstvu na osobito okrutan i podmukao način', pojasnio je jučer Gorjanc.