PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE

Edi Mišić ide u bolnicu Vrapče

25.10.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Edi Mišić, 28-godišnjak uhićen zbog ubojstva Margarit Graciano, krajem ovog tjedna izlazi iz zatvora na Bilicama, ali samo kako bi splitsku ćeliju zamijenio – bolnicom Vrapče. Splitsko tužilaštvo, naime, ne želi ništa prepustiti slučaju, pa se za Mišića tražilo dugotrajnije psihijatrijsko promatranje i vještačenje koje će u Zagrebu trajati najmanje nekoliko tjedana, piše Novi list

Sa splitskog tužilaštva, naime, nisu odredili poseban rok, već je to kada psihijatri u Vrapču budu imali kompletirani nalaz i mišljenje. Uobičajeno je da se pritvorenike u manje eksponiranim slučajevima vještači u splitskom zatvoru: sudski vještaci posjećuju ih u zatvoru te iz tih seansi od po sat-dva donose nalaze. Ovdje to neće biti slučaj.

No, zanimljivo je i da jedna od najcjenjenijih institucija tog tipa, psihijatrijska bolnica Vrapče, uopće ne zadovoljava sigurnosne standarde, nema čuvarsku službu ni mogućnosti za 24-satno promatranje opasnih osumnjičenika, što, s obzirom na kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, Mišić svakako jest.

Ravnatelj Vrapča kaže kako u takvim slučajevima osumnjičene dovode u bolnicu na dnevnoj bazi. 'Nažalost, već deset godina imamo projekt za forenzički Odjel sa 70-ak kreveta za cjelodnevno motrenje, no sredstva nikako da se osiguraju', požalio se Novom listu na stanje u bolnici ravnatelj Vlado Jukić.


Čini se dakle da postoji i realna opasnost od bijega, da netko od osumnjičenih iskoristi situaciju s manjkom nadzora. Valjda se situacijom neće okoristiti upravo Edi Mišić, osumnjičen za zločin u Splitu koji je postao poznat i izvan granica naše zemlje.

Na Marjanu je 22. kolovoza nestala 31-godišnja Margarit Selena Graciano Macedo, a tri dana kasnije otkriveno je njeno tijelo podno marjanskog vrha s dosta forenzičkih dokaza. Potrajalo je 40-ak dana do otkrića i uhićenja Edija Mišića, momka iz susjedstva, protiv kojeg je otvorena istraga za ovaj grozomoran čin, za teško ubojstvo na iznimno okrutan način za što može dobiti i do 40 godina zatvora.

Nakon nekoliko tjedana liječnici bi na temelju psihičkih i psihijatrijskih analiza trebali donijeti nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju Edija Mišića – boluje li od poremećaja ili težih psihičkih bolesti, odnosno je li zdrav. U sklopu postavljanja dijagnoze, ako je bude, psihijatri na Vrapču će splitskom tužilaštvu i sudu odrediti i stanje Edija Mišića u trenutku počinjenja kaznenog djela, je li imao mogućnost shvaćanja i upravljanja svojim postupcima. Dakle, je li bio ubrojiv ili ne u trenutku ubojstva mlade Meksikanke.

U slučaju da bude proglašen neubrojivim, sudski postupak se obustavlja, a Mišić bi u toj varijanti bio zadržan u zatvorenoj instituciji psihijatrijskog tipa na liječenju.
'Nikad zadnja nije psihijatrova, nego sučeva', dodao je ravnatelj Vrapča Jukić, naglašavajući kako oni samo iznose medicinska mišljenja, koja sud može i ne mora uvažiti.