Electronic Entertainment Expo

E3 2011: što očekivati?

05.06.2011 u 23:38

Bionic
Reading

Electronic Entertainment Expo ili jednostavno E3 tradicionalni je i najveći gejmerski event na svijetu, na kojemu su redovito spektakularne prezentacije i demonstracije nadolazećih igara, kao i gejmerskog hardvera. Što možemo očekivati od ovogodišnjeg E3-a, provjerite u nastavku

Tradicionalni E3 počinje danas i trajat će do četvrtka. U tih nekoliko dana očekujte velike količine novih informacija o nadolazećim igrama, najave potpuno novih naslova i prvu javnu demonstraciju potpuno nove Nintendove konzole. Ipak, zanimljivo je primijetiti da ovogodišnji show za razliku od prošlogodišnjeg nema neki jasno definirani lajtmotiv. Naime, prošle godine industrija videoigara još jednom je otkrila 3D, a Microsoft i Sony počeli su agresivno promovirati svoj Kinect tj. Move.

 

Da, 3D igre se proizvode, no tko ih igra? Hm, praktički nitko. U poguravanju 3D-a najglasniji je bio Sony koji je najavljivao opću pomamu za 3D-om, no ni oni, ali ni mnogi drugi nisu vodili računa o još uvijek vrlo skupim 3D televizorima koji su cjenovno nedostižni prosječnom gameru. Microsoftov Kinect je uspio i prodao se čak i iznad Microsoftovih predviđanja, a podrška za igre svakim je danom sve bolja. Kinect za Xbox 360 djelomično će se moći koristiti i u nadolazećoj ekskluzivi Forza 4.

 

PlayStation Move pak nikad nije dobio zamah kojem se Sony nadao, prodan je u znatno manje primjeraka no Kinect, a i ljudi su valjda shvatili da im Sony nudi praktički istu stvar koju je nekoliko godina prije predstavio Nintendo.

 

Nažalost ili na sreću, ove godine nema gadgeta oko kojih bi se vrtio cijeli event. Tako će, nadamo se, veći naglasak ipak biti na samim igrama.

 

PONEDJELJAK

 

Službeno otvorenje E3-a bit će na Microsoftovoj presici na kojoj će Microsoft prije svega ponuditi svoju viziju budućnosti konzole Xbox 360 i vezanih usluga. Neke glasine tako tvrde da će Microsoft predstaviti svoju TV uslugu u sklopu Xbox Livea.

 

Nakon Microsoftove uslijedit će press-konferencije Electronic Artsa i Ubisofta te Sonyja, od kojega očekujemo dodatno pumpanje hypea oko NGP konzole za koju se pretpostavlja da će se ipak zvati PlayStation Vita. Koliko nade Sony polaže u NGP, govori i činjenica da je zbog razvoja istog privremeno zaustavljen čak i razvoj PlayStationa 4 na kojemu se sad već zasigurno radi.

 

UTORAK

 

Događanja u utorak počet će vjerojatno i najviše isčekivanom press-konferencijom  ovogodišnjeg E3-a. Naime, Nintendo će prestaviti svoju novu konzolu koju se zasad naziva mnogim imenima (Wii2, Project Cafe, Stream...). Interes gaming zajednice tim je veći jer bi se konzola na tržištu trebala pojaviti već sljedeće godine. Glavno pitanje koje će ovih dana visjeti u zraku biti će je li Nintendo zaista spreman pokrenuti i predvoditi potpuno novu generaciju konzola.

 

Osim Nintendovih planova, u utorak će nam biti predstavljeni i sljedeći naslovi:

 

Mass Effect 3

Battlefield 3

Batman: Arkham City

Resistance 3

NGP Demos

Journey

Uncharted 3: Drake's Deception

Gears of War 3

Forza Motorsports 4

Modern Warfare 3

 

SRIJEDA:

 

    Spider-Man: Edge of Time

    Dead Island

    Gears of War 3 (Horde Mode)

    Rage

    Prey 2

    Saints Row III

    Lord of the Rings: War in the North

    Ninja Gaiden III

    The Darkness II

    Street Fighter X Tekken

    Resident Evil: Operation Raccoon City

    Deus Ex: Human Revolution

    Tomb Raider

    The Elder Scrolls V: Skyrim

    Prototype 2

 

 

 

    BioShock Infinite

 

ČETVRTAK:

 

    Star Wars: The Old Republic

    Dark Souls

    Inversion

    Warhammer 40k: Space Marine

 

 

 

    X-Men: Destiny

    Kingdoms of Amalur: Reckoning

    Jurassic Park: The Game

    Sniper: Ghost Warrior 2

    Bastion

    Assassin's Creed: Revelations

    Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier

    Rayman Origins

    Sonic Generations

    Catherine

    Need For Speed: The Run

    SSX

    Madden 12

    FIFA 12

 

 

Osim navedenih naslova, u srijedu se očekuje i razotkrivanje dva zasad nepoznata nastavka. O događanjima na E3-u detaljno ćemo vas izvještavati svakoga dana.

 

 

Izvor rasporeda događanja: ign.com