REFORMA JAVNE UPRAVE

e-Građanin koristi više od dvjesto tisuća ljudi

29.10.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Nakon što je projekt Vlade e-Građani osvojio je prvo mjesto u Europi na jučerašnjem summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, održanom u Mexico Cityju na temu 'Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga', potpredsjednica Vlade Milanka Opačić pohvalila se kako je u svega godinu i pol dana od njegova početka e-građaninom postalo nešto više od dvjesto tisuća ljudi

'Krenuli smo s 14 usluga, danas ih imamo 27. To je prava reforma javne uprave, servis građana koji omogućuje da dokumente koji im trebaju mogu dobiti preko interneta ne dolazeći na šaltere', kazala je Opačić.

Istaknula je kako se krenulo s e-građaninom, e-upisom u škole, e-radnom knjižicom i e-građevinskom dozvolom, za koje se u posljednje vrijeme pokazalo da se u nekim županijama može dobiti u roku od jednog dana.


Prema iznesenim podacima, od pokretanja e-građanina zabilježeno je 2,5 milijuna ulazaka, dok su tijela javne uprave na upite odgovorila 2,3 milijuna puta što je, istaknula je Opačić, isto toliko manje odlazaka na šaltere i čekanje u redu.

U sustav e-građanin dnevno se registrira oko 600 novih korisnika, a do kraja godine u paleti ponuđenih usluga trebale bi se naći i prijava novorođenog djeteta, potvrda o nekažnjavanju i e-zapis o statusu studenta.