MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Dvostuko uvećana potpora za očuvanje kritično ugrožene pasmine međimurskog konja

27.04.2021 u 23:56

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je za očuvanje međimurskog konja, kao kritično ugrožene izvorne pasmine konja, novčana potpora države više nego dvostruko uvećana u 2019. godini, s 200 na 502 eura po uvjetnom grlu.

"Ministarstvo poljoprivrede već duži niz godina poduzima razne mjere kojima se potiče uzgoj i povećanje brojnog stanja pasmine. Jedna od najdugotrajnijih mjera potpore uzgoju je potpora uzgojno valjanim grlima kroz Program ruralnog razvoja RH. Upravo radi pomoći očuvanju međimurskog konja kao kritično ugrožene izvorne pasmine konja, novčana potpora više od dvostruko je uvećana u 2019. godini, s 200,00 eura na 502,04 eura po uvjetnom grlu", navodi se u priopćenju kojim Ministarstvo reagira na nedavno otvoreno pismo dviju zastupnica SDP-a.

SDP-ove saborske zastupnice Martina Grman Kizivat i Boška Ban Vlahek u petak su u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković zatražile hitne mjere za zaštitu međimurskog konja, autohtone hrvatske pasmine radnih konja.

"U Međimurju ga još ima svega nekoliko desetaka primjeraka (manje od 40), a njegov razvoj vuče korijene još iz 18 stoljeća. Do danas se očuvao samo zahvaljujući entuzijazmu malog broja uzgajivača i pomoći brojnih stručnjaka volontera", navele su SDP-ove zastupnice. Da bi se očuvao biološki minimum krda kao preduvjet važno je hitno pokrenuti novi ciklus razmnožavanja i razmotriti mogućnost osnivanja ergele za uzgoj i njezino financiranje iz EU-ovih fondova, dodale su.

Ministarstvu poljoprivrede u reakciji navodi kako su, uz povećanje novčane potpore za međimurskog konja, posjednici kopitara u Hrvatskoj oslobođeni troškova obveznog godišnjeg pretraživanja na zarazne i nametničke bolesti, stručnog uzgojno selekcijskog rada, označavanja i izdavanja identifikacijskih dokumenata kopitara te imaju pravo korištenja programa financiranja plinskog ulja obojanog plavom bojom u kvoti od 90 litara po grlu.

"Posljednja mjera koja je provedena u 2020. godini je Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini, radi ublažavanja posljedica u poslovanju koje su prouzročene covid-19 epidemijom, čime je isplaćena potpora od 500 tisuća kuna za ženska grla u dobi od 18 do 36 mjeseci za pasmine hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac i međimurski konj", ističu iz Ministarstva.

Navode i kako je radi intenziviranja i konkretiziranja mjera u očuvanju međimurskog konja, u Ministarstvu poljoprivrede održano više radnih sastanaka s predstavnicima Međimurske županije i Udruge uzgajivača međimurskog konja te da je Ministarstvo, uz ostalo, izrazilo spremnost na pomoć u svakom stručnom pogledu.

Podsjećaju i da se troškovi samostalnog rada udruge mogu sufinancirati kroz natječaj za program sufinanciranja rada uzgojnih udruženja u stočarstvu u RH prihvatljivim planom aktivnosti, a kroz koji je uzgojnim organizacijama na raspolaganju 1,9 milijuna kuna.

Iz Ministarstva ističu i kako je najbrži put realizacije osnivanja ergele međimurskog konja upravo unutar ustanove Međimurska priroda - javna ustanova za zaštitu prirode, kojoj je osnivač Međimurska županija, a koja već sada provodi aktivnosti uzgoja međimurskog konja u tehnologiji ergelskog uzgoja i posjeduje najveće stado rasplodnih kobila i najveći dio aktualne populacije međimurskog konja, ali i potrebne resurse za uzgoj i povećanje matičnog stada.

Dakle, posjeduje sve preduvjete za utemeljenje ergele uzgoja kao najsigurnijeg modela za očuvanje ove hrvatske ugrožene pasmine konja, navode iz Ministarstva i dodaju da taj resor u realizaciji projektne dokumentacije za izgradnju objekata i infrastrukture ergele može pomoći kroz svoje programe.

U izradi je program sufinanciranja pripreme zalihe infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini, cilj mu je jačanje kapaciteta regionalne razine za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje fondova EU, a korisnici će biti upravo jedinice područne (regionalne) samouprave.

Projekt utemeljenja ergele međimurskog konja jedan je od takvih projekata koji lokalna samouprava može kandidirati na taj program, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.