JOŠ IH 107 ČEKA

Dvojica obješena u Japanu

29.07.2010 u 22:27

Bionic
Reading

Nakon godinu dana bez izvršenja smrtne kazne, Japan je objesio dvojicu zatvorenika osuđenih na smrt vješanjem, kako se u toj zemlji izvršava smrtna kazna

Umoreni su Kazuo Shinozawa (59), odgovoran za smrt šest žena u pljački i požaru jedne draguljarnice 2000, te Hidenori Ogata (33), osuđen zbog ubojstvo bračnog para 2003. Riječ je o prvim smaknućima koje je odobrila nova vlada Japana vođena Demokratskom strankom.

Većina Japanaca, oko 80 posto, odobrava smrtnu kaznu i nema većih protivljenja osim onih u redovima udruga za zaštitu ljudskih prava te Amnesty Internationala. Japan i SAD su rijetke demokratske i industrijalizirane zemlje koje još imaju smrtnu kaznu u kaznenom zakonu.

Zanimljivo je da je kaznu naredila nova ministrica pravosuđa, Keiko Chiba, koja je svojedobno bila članica parlamentarne Lige protiv smrtne kazne. Chiba je prisustvovala egzekucijama u glavnom zatvoru Tokija, a one se vrše samo uz pomoć zatvorskog osoblja i bez svjedoka.

Trenutno ih u hodnicima smrti još 107 zatvorenika čeka izvršenje smrtne kazne, ali tako da oni nikada, kao ni članovi rodbine, ne znaju kada će biti izvršena. Jednostavno ih stražari bez upozorenja izvuku iz ćelije i bez ikakve pripreme vode ravno pod vješala.

Ministrica Chiba je najavila širu raspravu o potrebi da u zakonodavstvu bude predviđena smrtna kazna ali je odbila izraziti svoja osobna stajališta jer je, kako je rekla, neprimjereno da to čini dok je članica Vlade.