MELAMIN U KINI

Dvoje pogubljenih zbog zaraženog mlijeka

24.11.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Dvije osobe pogubljene su u utorak u Kini zbog umiješanosti u skandal s mlijekom zaraženim melaminom koje je izazvalo smrt šestero djece i zbog kojeg se još 300.000 razboljelo prošle godine, objavila je novinska agencija Xinhua

PEKING - Zhang Yujun i Geng Jinping pogubljeni su nakon što ih je sud u Shijiazhuangu, glavnom gradu Hebeija, u siječnju osudio na smrt u okviru te afere koja je još više ugrozila imidž kineskih proizvoda u svijetu.

Zhang koji je proizvodio prah s melaminom i uspio brzo prodati 600 tona osuđen je na smrt zbog "ugrožavanja javne sigurnosti" između srpnja i kolovoza 2008.

Geng je optužen da je od listopada 2007. do kolovoza 2008. mliječnom proizvođaču "Sanlu" prodao više od 900 tona mlijeka zagađena melaminom.

Afera s otrovnim mlijekom, otkrivena u rujnu 2008., izazvala je psihozu u Kini i uzrokovala povlačenje kineskih proizvoda koji sadrže mlijeko u cijelom svijetu.

Melamin je vrsta smole koju koriste neki proizvođači prehrambenih proizvoda kako bi prikazali veći postotak proteina u namirnicama. U manjim količinama melamin se ne smatra toksičnim, ali može izazvati brojna oboljenja, pa i zastoj bubrega. U vrijeme otkrića afere s kontaminiranim mlijekom, melamin nije pronađen samo u mlijeku u prahu namijenjenom bebama nego i u običnom mlijeku kod čak tri glavna proizvođača u Kini, kao i u jogurtu i sladoledu.