AGONIJA EUROPSKE VALUTE

Dvije trećine Nijemaca sumnjaju u euro

30.06.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Najsnažnija europska ekonomija nalazi se u blagoj panici zbog grčkih financijskih problema, no vlada Angele Merkel već više od godinu dana nije spremna učiniti ništa konkretno da spasi zajedničku europsku valutu, igrajući na jeftini nacionalistički sentiment o marljivim Nijemcima koje lijeni južnjaci iskorištavaju

Bauk Grčke kruži Njemačkom! Kriza ove južnoeuropske države, kolijevke europske civilizacije, prilično jako je uzdrmala javno mnijenje u najsnažnijoj ekonomiji EU. Njemačka i njezina kancelarka Angela Merkel se već dvije godine bave rješavanjem problema Grčke i za sada im sustavno uspijeva problem doista riješiti, što pak izaziva stalnu nestabilnost eura, ali i nacionalističke podjele u Europskoj uniji, koja se ovih dana čini klimavijom nego što je ikad bila.

Anketa uglednom njemačkog instituta Allensbach za ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da čak dvije trećine Nijemaca sumnjaju u budućnost i opstojnost zajedničke europske valute. Sedamdeset i jedan posto ispitanika izrazilo je 'malo', 'jedva' i 'nimalo' povjerenja u euro i njegovu budućnost, a tek mizernih 19 posto ispitanih da vjeruje u budućnost zajedničke valute. Također, 68 posto ispitanika sumnja u to da će mjere spasa, koje EU osmišljava i provodi puževim tempom, doista spasiti i stabilizirati euro. U pozadini ovakvih rezultata, komentiraju njemački mediji, osjeti se čežnja za povratkom njemačke marke te onih varljivih dobrih starih vremena, kada se Njemačka morala brinuti isključivo o sebi i svojoj postratnoj izgradnji. Naravno, u 21. stoljeću i globalnoj ekonomiji nemoguće je vratiti se na staro, no aktualna njemačka vlada u slučaju Grčke počinje sve više voziti jednim zabrinjavajuće populističkim putem.

Zato i ne čudi da su ovih dana svih 620 zastupnika Bundestaga dobilo prosvjedno pismo u kojem se oštro napada Merkeličina politika spašavanja Grčke. Pismo su napisali i poslali predstavnici tzv. obiteljskih tvrtki, njih stotinjak, koje zapošljavaju oko 200 tisuća ljudi u Njemačkoj, a godišnje obrnu 38 milijardi eura u poslovanju. Prethodno su bili najveći podržavatelji konzervativno-liberalne koalicije, no sada smatraju da se Grčku jednostavno treba izbaciti iz eurozone. Potpisnici pisma krive njemačku vladu što je 'izabrala nesigurni put spašavanja eura', ali i zato što nije pazila da se sve države koje su članice monetarne unije drže zadanih pravila. Naravno, u pismu se ne spominje da je Njemačka prije desetak godina bila jedna od prvih europskih država koja je prekršila pravilo o visini državnog deficita, kada je riječ o stabilnosti eura.

Jedan od potpisnika ovog pisma jest i poznati poduzetnik Reinhold Wuerth, koji je za konzervativni Die Welt objasnio kako želi da se ubuduće sve države koje imaju financijske probleme jednostavno isključe iz eurozone: 'Ako Grčka i ostale visokozadužene države postanu nelikvidne, možemo očekivati katastrofu svjetskih razmjera i propast mnogih banaka. Svjetska ekonomija bi kolabirala, a mogla bi se dogoditi i svjetska valutna reforma. To me sve podsjeća na zadnje riječi Ericha Hoeneckerra prije nego što je pobjegao u egzil: 'Komunizam nije mrtav nego je izgubio samo jednu bitku.' Očito je da se u određenim poslovnim krugovima u Njemačkoj proširila bizarna paranoja, pa se aktualna nestabilnost eura tumači riječima zadnjeg šefa komunističke DDR.

Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorava da većina Nijemaca ne želi više dati novac za spas Grčke te da je taj stav raširen među građanima svih političkih uvjerenja. To znači i da postoji sve veći raskorak između javnog mnijenja i djelovanja Angele Merkel, no komentatori već odavno upozoravaju da će njezino taktiziranje dovesti baš do toga. Elektronska pošta zastupnika CDU u Bundestagu proteklih je dana zatrpana pitanjima poput 'Zašto dajemo Grcima još novca?', požalio se FAZ-u mladi konzervativni političar Carsten Linnemann. 'U 2011. skepsa prema Europi došla je do njezinog središta, a za razliku od Švedske ili Finske, u Njemačkoj ona prožima sve društvene slojeve, od politički inače nezainteresiranih činovnika pa sve do akademske zajednice', upozorava FAZ.

Ono što se pak rijetko spominje jest to da bi grčki bankrot rezultirao i kolapsom pojedinih velikih njemačkih banaka, koje bi država onda morala spašavati novcem poreznih obveznika. Dakle, Njemačka se iz aktualne situacije ne može izvući bez ulaganja, samo je pitanje kada će se ono dogoditi, a ekonomski stručnjaci upozoravaju da odugovlačenje krizu sve više produbljuje. FAZ tako konstatira u komentaru da si Merkel 'kupuje vrijeme, te se nada kako će njime doći i nekakva dobra ideja za sređivanje cijele situacije'. Ali vrijeme se kupuje već skoro dvije godine, a do bezbolnog rješenja se još nije došlo. Agonija eura se nastavlja.