MILINOVIĆ PONOSAN NA REFORMU

Dvadesetak novih lijekova na listi HZZO-a

15.07.2009 u 14:55

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstilo je danas na listu lijekova 20 novih inovativnih lijekova, među kojima je 14 uvršteno na osnovnu, za pacijenta besplatnu listu, dok je šest uvršteno na dopunsku listu, gdje pacijent za lijek plaća određeni iznos, objavio je nakon sjednice ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Dodao je da je među lijekovima i dugodjelujući inzulin Levemir za liječenje šećerne bolesti, koji je prebačen s dopunske na osnovnu listu.

Milinović je na konferenciji za novinare rekao kako su novi lijekovi na listu uvršteni zahvaljujući dobrim rezultatima reforme zdravstva. Tako je naveo da je u prvih šest mjeseci ove godine, unatoč krizi, dug bolnica smanjen za 160 milijuna kuna, a dug HZZO-a za 800 milijuna.

Zahvaljujući strožoj kontroli, stopa bolovanja smanjena je s lanjskih 4,2 posto na 3,5 posto čime je broj izgubljenih radnih dana danas smanjen za 617 tisuća te tako ušteđeno 160 milijuna kuna.

Zdravstveni je sustav, prema Milinoviću, najstabilniji u Hrvatskoj unatoč krizi te 2,6 milijardi kuna manjem proračunu bez kojih je zdravstvo ostalo u rebalansima Državnog proračuna. No dodaje kako je zbog ušteda unutarnjom preraspodjelom Ministarstvo uspjelo 400 milijuna kuna usmjeriti u socijalne naknade, regres za zaposlene, otplatu kredita za KBC Zagreb i kupnju antivirusnih lijekova.

Upravno vijeće danas je tako osiguralo 180 milijuna kuna za kupnju 150 tisuća doza antivirusnih lijekova za liječenje Nove gripe i nabavku 2,5 milijuna doza cjepiva, kada ono bude proizvedeno.

Primarnoj zdravstvenoj zaštiti odobreno je novih 10-ak dijagnostičko-terapijskih postupaka koje će liječnici moći obaviti i naplatiti od HZZO-a umjesto da pacijenta šalju u bolnicu. Tu spadaju obrada i šivanje rana, inhalacija, odstranjivanje stranog tijela sa sluznice i mekih tkiva itd.

Upravno vijeće ujedno je odlučilo da će se odobrenja za zdravstvenu njegu u kući i fizikalnu terapiju umjesto jednom mjesečno odobravati za tri mjeseca čime će se dodatno smanjiti administriranje na razini primarne zaštite.