VLADAJUĆI OTIŠLI ŠTO DALJE OD ZAGREBA

Dvadeset tisuća građana ustalo protiv nezaposlenosti i siromaštva

01.05.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Najmanje 20 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, uglavnom članova različitih sindikata, okupilo se u prosvjednoj povorci po središtu Zagreba. Praznik rada nezadovoljni građani iskoristili su kako bi poručili vladajućima da će ih smijeniti ako ne promijene smjer ekonomske politike

U godinu i pol, otkako Hrvatskom vlada koalicija SDP-HNS-IDS, broj nezaposlenih porastao je i na kraju ožujka nezaposleno je bilo 368.558 građana. Vlada je povećala PDV na 25 posto sa 23, industrijska proizvodnja i dalje pada, a gospodarskog rasta nema. Premda je ministar financija Slavko Linić u rebalansu proračuna predvidio gospodarski rast od 0,7 posto na kraju 2013. godine, mnogi stručnjaci iz zemlje, ali i Europe, koja sve više promatra hrvatsku ekonomiju kao problem, kažu da Linićeva pretpostavka nema temelja.

Posebno su pogođeni radnici zbog Vladinog jednostranog ukidanja članka iz Zakona o radu o važenju kolektivnih ugovora sve dok se sindikati i poslodavci ne dogovore za nova pravila. Novom odredbom omogućeno je poslodavcima da, do sklapanja novog ugovora, nametnu radnicima svoja pravila. Ta je Vladina odluka bila jedna od najkritiziranijih na prvomajskom prosvjedu na kojem se okupilo više od 20 tisuća sindikalaca iz svih krajeva Hrvatske.

Tisuće građana slijevale su se Ilicom noseći transparente, zastave svojih sindikalnih središnjica i balone. Kolonu su predvodili čelnici sindikata - Vilim Ribić, Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Mladen Novosel. Prosvjednici su nosili natpise s porukama 'Mijenjajte smjer', 'Dosta nam je zaduživanja radi preživljavanja', 'Narod vas je izabrao, narod će vas i maknuti', 'Kuda nas vodite?', ' S Markova trga se ne vidi Spičkovina', 'Je l' vam se hoće (v)LADO da nas ne bu više?'...

Put do Trga bana Jelačića trajao je oko 25 minuta, a ispred povorke sporo je vozio kamion s razglasom iz kojeg je treštala glazba i raznoliki repertoar od Thompsona, Škore, Prljavog kazališta do Bare i Majki. Prosvjednici su bili dobro raspoloženi i raspjevani, neskloni kukanju i željni samo novih radnih mjesta. Povorka se u trenutku dolaska na Trg bana Jelačića protezala Ilicom sve do Britanskog trga, što je udaljenost dvije tramvajske stanice.

Dolaskom na glavni trg čelnici sindikata obratili su se okupljenima, ponosni što ih je došlo toliko puno. Zviždanjem su 'čestitali' premijeru Zoranu Milanoviću Praznik rada, pustili su njegove i Linićeve snimke neispunjenih predizbornih obećanja. Poručili su i oporbenom HDZ-u da im ne treba njihova podrška te da ne misle da bi oni bili bolji.

Predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da građani više ne žele biti siromašni u zemlji koja je bogata: 'Poručujemo Vladi da joj je ovo zadnja šansa da promijeni smjer. Potaknite proizvodnju, otvorite radna mjesta i potičite solidarnost. U suprotnom će Vladu dočekati prijevremeni izbori! Zajedno smo jači i zajedno ćemo braniti socijalnu Hrvatsku!'

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog sindikata, rekao je da su spremni mijenjati vlast 'sve dok ne dođu oni koji žele služiti narodu, pa makar ih mijenjali češće nego prljave čarape'.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je da se više ne nada da će Vlada napraviti zaokret: 'Nada je nestala zakidanjem radničkih prava, skupljim grijanjem, naletom suludih mjera štednje te pred mladima koji moraju tražiti posao u inozemstvu... No najviše iritira nepravedna raspoređenost poreznog tereta.' Matijašević kaže da su banke zaštićene i da i same 'gule' građane svakodnevno: 'Zašto mi čekamo? Zato što ovom zemljom ne upravljaju danas lijevi, a jučer desni, nego banke, kriminalci i mafija! Podignite porez na visoke plaće i slijedite trend Europe.'

Sindikalisti su zaprijetili da će, ako se Vladina ekonomska politika hitno ne promijeni, izaći u još većem broju na ulice te skupljati potpise za prijevremene izbore. Prosvjed je završio nakon dva i pol sata, u 13.30, te su se prosvjednici, od kojih su neki cijelu noć putovali do Zagreba, uputili svojim domovima.

U vrijeme jednog od najvećih sindikalnih prosvjeda u proteklih nekoliko godina, premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Igor Dragovan bili su na 18. obljetnici akcije Bljesak u Okučanima.

Josipović je bio i u zagrebačkom Maksimiru na proslavi Praznika rada u organizaciji Grada Zagreba. Upitan za komentar prosvjeda, rekao da je on legitiman jer 'mnogi imaju razloga za nezadovoljstvo'. 'Najvažniji je zadatak otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti novi ciklus i potaknuti investicije', rekao je Josipović. Upitan hoće li biti ikakvoga učinka, ponovio je da je prosvjed poruka, a da 'efekt dolazi od rada, investicija i Vlade'.

Jedan od najviše prozivanih ministara na prosvjedu, šef državnih financija Slavko Linić, rekao je u Rijeci da se prosvjeda ne boji niti im pridaje važnost. 'Bitno je tko što govori i tko šalje poruke, a ako to šalju sindikalni čelnici, među kojima je Vilim Ribič, ne vjerujem im jer su to osobe pune netolerancije, mržnje i osobne frustracije', kazao je Linić.

Linić je ocijenio je da hrvatski građani imaju pravo biti razočarani jer loše žive, dodavši da se ne može sve riješiti u nekoliko mjeseci. 'Trebat će nam možda još deset godina da sve popravimo', ustvrdio je Linić.