komemoracija

Dužnosnici i neonacisti obilježili savezničko bombardiranje Dresdena 1945.

13.02.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Visoki dužnosnici i predstavnici njemačkog Povjerenstva za ratne grobnice obilježili su spomen na žrtve savezničkog bombardiranja grada Dresdena 13. i 14. veljače 1945., na osobe koje su tada nestale pod ruševinama, a uglavnom su to vatrogasci, vojnici i policajci

Osim gradonačelnika Dresdena Dirka Hilberta, na tradicionalnoj ceremoniji održanoj u nedjelju na groblju Heide, umrlih su se prisjetili i predstavnici pokrajine Saske, čiji je Dresden glavni grad.

"S obzirom na golema stradanja i uništenje Dresdena, ne bismo se trebali prisjećati samo 1945., nego proširiti svoju perspektivu na vrijeme između 1933. i 1945.", rekao je Hilbert u kratkom govoru. "Prisjećajući se žrtava, moramo se suočiti s kompleksnošću povijesti koja istodobno dijeli i ujedinjuje, a to je iznimno složena povijest, upravo zbog aktualne političke situacije u našemu gradu, u našoj zemlji i u Europi."

Policija je izvijestila da je ceremonija održana na groblju na kojemu počiva većina poginulih u zračnim napadima 1945., protekla bez problema.

Na periferiji stare jezgre grada Dresdena jutros su se okupile i stotine neonacista na "komemoraciji u čast poginulih u Dresdenskom zračnom napadu 13. veljače 1945.".

Policija je broj sudionika povorke procijenila na petstotinjak, a on je postupno porastao na oko 750. U središte grada ušli su uz taktove Wagnerove glazbe i glasne protuprosvjede stotina ljudi koji su se zatekli u njihovoj blizini.

U znamenitoj baroknoj palači Zwinger stotine protudemonstranta glasno su se usprotivile "tihome maršu", uz povike "Nacisti van!".

Iznad staroga grada kružio je helikopter, a nedaleko od mjesta kojim su prošli prosvjednici bili su pripremljeni vodeni top i policijski kombiji.

Prosvjedi u Dresdenu Izvor: EPA / Autor: BUNDAS ENGLER

Samo tri mjeseca prije završetka Drugoga svjetskog rata, saveznički bombarderi su 13. veljače 1945. i u danima koji su uslijedili, u ruševine pretvorili čitave četvrti Dresdena.

Točan broj žrtava nikada nije utvrđen. Po podacima stručnjaka tada je živote izgubilo oko 25.000 ljudi, a potpuno je uništena površina od 12 četvornih kilometara.

Ekstremno desno orijentirani Nijemci ovu obljetnicu već nekoliko godina koriste da bi saveznike optužili za ratni zločin.