leteći napasnici

Dunav narastao tri metra, poplave sa zapada Europe donose novi desant komaraca na Osijek: Gradske vlasti prvu rundu dobile, što su pripremile ovoga puta?

28.07.2021 u 21:02

Bionic
Reading

Osječani su u iščekivanju novog naraštaja komaraca krenuli u novi obračun s tim letećim napasnicima. Zbog obilnih oborina i velikih poplava na području Njemačke, Austrije i drugih zapadnih zemalja kroz Hrvatsku prolazi veliki vodeni val Dunava, a zbog toga je njegova razina u posljednjih sedam dana porasla za do četiri metra. Očekuje se da će poslije tog vala ostati značajne površine izlivene vode, a time će se aktivirati larve komaraca

Osječani su u iščekivanju novog naraštaja komaraca krenuli u još jednu rundu obračuna s njima. Iz Ureda gradonačelnika obavijestili su da će se provoditi larvicidni tretmani suzbijanja na području Sarvaša jer kroz Hrvatsku prolazi veliki vodeni val na Dunavu, zbog čega je njegova razina u posljednjih sedam dana porasla za do četiri metra.

Veliki vodeni val rezultat je obilnih oborina i velikih poplava na području Njemačke, Austrije i drugih zapadnih zemalja, a očekuje se da će poslije njega ostati značajne površine izlivene vode, nakon čega će se aktivirati larve komaraca.

'Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je stoga preporuke za larvicidne tretmane diljem Osječko-baranjske županije, među njima i 67. preporuku Gradu Osijeku koja se provodi u utorak i srijedu u Sarvašu na površini od 70 hektara. Cijena tretmana iznosi 7875 kuna', priopćili su iz Ureda gradonačelnika Osijeka, apelirajući na sve općine i gradove da provedu preporuke Zavoda jer se njihovim neprovođenjem nakon izlijevanja Dunava može očekivati intenzivna najezda novog naraštaja komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije i Osijeka.

Tretiranje komaraca u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ono što me brine vodeni je val koji dolazi Dunavom, visok tri metra. Vidjeli smo što se događalo na zapadu Europe. Dakle postoji bojazan da nam slijedi nova najezda komaraca. Kao i do sada, kontinuirano ćemo ih tretirati i pokušati držati njihovu brojnost na minimumu, no svjesni smo da su sve to vatrogasne mjere. Dugoročno se taj problem može riješiti, ali moramo znati da živimo u močvarnom području. Kopački rit ne smijemo tretirati. No moramo raditi na tome cijele godine, a ne samo onda kada se pojave komarci. U tome moraju sudjelovati i okolni gradovi i općine', rekao je nedavno u intervjuu za tportal osječki gradonačelnik Ivan Radić, napominjući da su na zahtjev osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i njega Osijek i cijela županija dobili tri milijuna kuna od Vlade za borbu protiv komaraca.

<< Najmlađi osječki gradonačelnik u HDZ se uključio s klapom iz kvarta, u sportu mu je uzor Michael Jordan, a u politici ih nema. Za tportal govori o stanju u gradu, Anušiću, Plenkoviću...>>

  • +12
Intervju s Ivanom Radićem, gradonačelnikom Osijeka Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Iz Grada rezimiraju da je ove sezone provedeno 16 larvicidnih tretmana na površini od 390 hektara, pet avionskih na 5900 hektara, sedam ručnih na 233 hektara teško dostupnih zelenih površina i 39 tretmana sa zemlje na površini od 34.802 hektara.

'Odmah drugi dan nakon preuzimanja vlasti krenuo sam u bitku s komarcima. Aktualne vatrogasne mjere imaju učinka, a nastavit ćemo s tretmanima tamo gdje se pokaže da trebaju. Činimo i nastavit ćemo činiti sve što možemo. Pratimo stanje na terenu i reagiramo prema preporukama struke, a bude li potrebe, osigurat ćemo dodatna sredstva', poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić prvih dana svojeg mandata.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, dr.sc. Nataša Turić za Glas Slavonije objasnila je da životni vijek komaraca traje oko mjesec dana, a svaki put kada se izlegu nakon poplave iznimno su aktivni pa nakon prve najezde treba provoditi adulticidne tretmane da bi ih se 'koliko-toliko moglo kontrolirati'. Upozorava i da je biološki potencijal komaraca svake godine sve veći.

'Imat ćemo situaciju da ih ni ovim adulticidnim tretmanima nećemo moći suzbiti i da nećemo moći izaći na otvoreno koliko će ih biti. Zato se nešto mora promijeniti, moramo imati transformaciju načina kontrole komaraca i osigurati puno bolju platformu', ističe Turić za Glas Slavonije. Napominje da ne može prognozirati je li ovo posljednja ovogodišnja najezda jer jedne godine je zbog poplave u listopadu uz toplo vrijeme bila iznenađujuće velika najezda komaraca za to doba godine.