pod najezdom

Drava i Dunav se izlili, komarci nemilosrdno nasrnuli na Osječane; večeras kreće tretiranje

24.08.2020 u 10:51

Bionic
Reading

Zbog trenutno povišenih vodostaja Dunava i Drave u Osijek je stigla nova generacija komaraca, pa je grad Osijek osigurao dodatna sredstva za njihovu kontrolu i tretiranje, koje će se obaviti u ponedjeljak i utorak, izvijestila je u ponedjeljak osječka Gradska uprava

Prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak, u večernjim satima, provodit će se se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u cijelome gradu. U ponedjeljak će se tretirati dvije tisuće hektara površine istočnog dijela grada, a u utorak dvije tisuće hektara površina zapadnog dijela grada, priopćila je Gradska uprava.

Proteklih dana Drava i Dunav izlili su se u naplavna područja, što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. Služba Zavoda za javno zdravstvo odradila je na ovim područjima larvicidne tretmane, no Dunav je donio vodu i u Kopački Rit, te na druga nedostupna područja, pa je u Osijek stigla očekivana nova generacija komaraca, navode iz Gradske uprave.

Pročelnik gradskog Upravnog odjeka za socijalnu zaštitu i zdravstvo Romano Kristić ističe u kako se ovome trenutku pojavljuje intenzivan ulet komaraca s istočne strane grada , zbog visokih razina Dunava. Podsjeća kako je Grad dosad proveo sedam larvicidnih i 18 adulticidnih tretmana, od kojih su četiri bila iz zraka, ali i napominje da su "okolne općine i gradovi i ove godine propustili larvidicne tretmane prije izlijetanja komaraca", a radi se o području od oko 30 tisuća hektara poplavnih površina.

"Upozoravali smo i nastavljamo upozoravati na nužnost larvicidnih tretmana prije izlijetanja. Grad Osijek ih je proveo, no samo 6 posto poplavnih površina je na području grada. Potreban je sinergijski rad svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji, u suprotnom će naši tretmani biti nedovoljno učinkoviti", istaknuo je Kristić.

U Gradskoj upravi podsjećaju kako je grad Osijek još u siječnju donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije te Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, a u gradskom proračunu osigurano je 2,1 milijuna kuna. Napominju kako od prošle godine Grad ima ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, te za usluge stručnoga nadzora, a da županijski Zavod za javno zdravstvo, kao stručna služba i ugovorni partner grada Osijeka, upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji.