tužitelj poslao ispravak

Odgođeno izricanje presude novinaru Duhačeku zbog satirične pjesme

19.09.2019 u 18:26

Bionic
Reading

Na Prekršajnom sudu u Zagrebu danas nije izrečena presuda novinaru Indexa Gordanu Duhačeku zbog objave njegove satirične prerade pjesme 'Vila Velebita', objavljene 21. kolovoza na Twitteru

Kako javlja N1 sutkinja je izvijestila da je tužitelj poslao ispravak optužnog prijedloga zbog čega danas neće biti izricanja presude. U ispravku optužnog prijedloga navodi se da je 'došlo do pogreške u činjeničnom opisu djela prekršaja u kojem nije preciziran datum i vrijeme počinjenja', te se stoga u potpunosti mijenja činjenični opis prekršaja.

Prije ročišta odvjetnica Gordana Duhačeka Vanja Jurić rekla je da su izvršili uvid u policijski spis u kojem stoji da je uhićen zbog opasnosti ponavljanja djela, bijega ili uništavanja dokaza.

Tražili su i očitovanje predsjednice Prekršajnog suda i podnijet će predstavku na rad suca Krešimira Ožanića koji ga je osudio zbog tvita s akronimom ACAB. Na tu će se presudu i žaliti.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da su sloboda govora i medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i Hrvatske, te da od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića očekuje izvješće o policijskom privođenju Indexova novinara Gordana Duhačeka.

"Očekujem cjelovito izvješće ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa o toj temi. U ovom trenutku kazat ću još jednom da su sloboda govora i sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i Hrvatske. Smatramo da moramo ustrajati na najvišim standardima koje imamo i njih se pridržavati", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je kako je čvrstog uvjerenja da, bez obzira je li riječ o kršenju ili ne pojedinog zakona, moraju uvijek s posebnim obzirom pristupati novinarima i slobodi medija uopće. "Očekujem tu mala pojašnjenja", rekao je.

  • +16
Priveden Gordan Duhaček Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv policije, koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, priopćila je ranije zagrebačka policija.

Ministar Božinović rekao je pak da je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja Duhačeka te odbacio tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.