GOLF NA SRĐU

Dubrovčani! Svi na referendum!

25.04.2013 u 15:24

Bionic
Reading

GONG je pozvao danas građanke i građane Dubrovnika da ove nedjelje izađu na birališta kako bi, iskazivanjem svog mišljenja o referendumskom pitanju, ujedno pokazali da je vrijeme da institucije vlasti počnu slušati svoje građane ne samo u Dubrovniku, nego i u cijeloj Hrvatskoj

'Nakon što su uspjeli izboriti se za raspisivanje referenduma kao prva takva uspješna inicijativa građana u novijoj hrvatskoj povijesti, Dubrovkinje i Dubrovčani sada imaju priliku postati dobrim uzorom svim budućim građanskim inicijativama i poslati poruku svim budućim vlastima da mišljenje građana ne smiju ignorirati", priopćio je GONG.

Ta nevladina udruga napominje kako je za uspjeh referenduma ključno da se na njega odazove više od 50 posto dubrovačkih birača kako se ne bi ponovila situacija iz Fužina gdje je nedostajalo 45 glasova za uspjeh tamošnjeg lokalnog referenduma.

Fužinama je 14. travnja na lokalni referendum na kojem su se građani izjašnjavali o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane na lokaciji Zvirjak pokraj Liča izašlo 43,9 posto birača, pa referendum nije uspio.

Usprkos činjenici da bi tijekom ovog proljeća građani i građanke Dubrovnika trebali izaći na birališta najmanje tri, a možda i četiri puta, GONG ih poziva da "svima budu primjer aktivnih građana i pokažu da konkretnu ulogu u političkom životu grada, uz postojeće političke elite, mogu imati i građanske inicijative".

U nedjelju će građani Dubrovnika izaći na referendum o Golf parku na Srđu na kojem će se izjasniti o pitanju "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?".

Inicijativa za referendum je od 1. do 15. veljače prikupila ispravnih 9.085 glasova, odnosno 22,5 posto ukupnog biračkog tijela Grada.

Po jučer predstavljenom istraživanju na pitanje kako će glasovati na referendumu 50 posto građana odgovorilo je da će glasovati protiv predloženog urbanističkog plana uređenja, 40 posto će biti za, šest posto ne zna, a četiri posto nije odgovorilo na pitanje.