potpisan sporazum

Državnim i javnim službama po prvi put stiže uskrsnica: 'Danas je jedan odličan dan!'

25.10.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Vlada je sa deset od od jedanaest reprezentativnih sindikata te sa Sindikatom policije potpisala sporazum o dodacima na kolektivne ugovore (KU) za državne službenike i namještenike te službenike i namještenike u javnim službama

Prema odluci Vlade koja je uslijedila prije potpisivanja sporazuma sa sindikatima, službenicima i namještenicima u državnim i javnim službama stiže povećanje osnovice za izračun plaće službenika i namještenika za 5 posto te će ona već od listopada s isplatom u studenom iznositi 947,18 eura bruto.

Uz to dogovoreno je i povećanje božićnice pa će ona za ovu godinu iznositi 300 eura, a po prvi put će u javnim i državnim službama sljedeće godine biti isplaćena uskrsnica od 100 eura.

'Danas je još jedan odličan dan i potvrda visokog stupnja razumijevanja između sindikata i Vlade, dokaz da je naše partnerstvo i napor za unapređenje položaja radnika u javnim i državnim službama kontinuirano', poručio je na potpisivanju sporazuma sa sindikatima premijer Andrej Plenković.

'Ovo nije tko je kome što dao nego što smo zajednički usuglasili. Činimo maksimalno što možemo da napredak bude vidljiv, da ga ljudi osjete na svojim primanjima. Pokazali smo da ja ne moram doći na kraj pregovora da se dogovorimo, srušili smo taj mit. Ovo ne radimo zbog teatra', kazao je Plenković.

  • +27
Potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru sa sindikatima Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

U ime sindikata predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da dodatak potpisuje deset sindikata. 'Postoje iskoraci u pregovaranju što se tiče osnovice i materijalnih prava', kazala je no upozorila da još postoji posao pregovanja oko uredbi o koeficijentima.