plaće i prava

Jesu li sindikati postigli svoj cilj u pregovorima s Vladom?

25.10.2023 u 08:43

Bionic
Reading

Jesu li sindikati javnih i državnih službi postigli svoj cilj u pregovorima s Vladom? Tko je zadovoljan, a tko ne?

Na današnjoj sjednici Vlade, Vlada će objaviti povećanje minimalne plaće, a jučer se deset javnih i dva državna sindikata s Vladom dogovorilo i oko plaća. Jedino članstvo sindikata "Preporod" izjasnilo se protiv. Željko Stipić iz Sindikata 'Preporod' istaknuo je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako je sindikat unutar četiri godine proveo četiri izjašnjavanja članstva.

Ovaj put se članstvo izjasnilo protiv. Neosporno je da je rasla osnovica i da je Vlada kroz privremeni dodatak htjela riješiti situaciju, koja je nastala zbog inflacije, ali povećanja koja su se događala bila su nedostatna i prekasna.

- Cijena rada zaposlenih u javnim i državnim službama se smanjila, jer inflacija radi svoje, poručio je Stipić. Dodao je da školstvo najlošije stoji, osobito osnovno i srednje školstvo, te je ovo samo odgovor članova sindikata. Volju tih članova trebaa poštivati. Stipić je rekao da su pregovori za sada završili, ali vrlo brzo će se nastaviti. Iduće godine će sve to biti otežano, jer dolaze parlamentarni izbori, stoga Vlada neće moći pregovarati.

Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske kazao je da su njegovi sindikati prihvatili ponudu Vlade. Pregovori su bili uspješni, te su sindikati uspjeli u svojim zahtjevima.

Jagić je naglasio kako su tijela sindikata dala pristanak za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

- I nas čeka i dalje posao, moramo još razgovarati o dnevnicama, terenskim dodacima i slično,poručio je Jagić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je kako je ovo samo prvi korak za povećanje plaća državnim i javnim službenicima. Pregovori su započeli krajem rujna, a danas se potpisuje treći dodatak TKU-a. Piletić je istaknuo da je sastavni dio pregovora i Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, koji je već prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Očekuje se uskoro u konačan nacrt prijedloga Zakona, a onda u partnerstvu sa sindikatima donijet će se na Vladi dvije uredbe. Jedna za državnu službu, a drugu za javne službe. Vlada je jasno komunicirala i ponudila paket da će taj novi zakon i nove uredbe značiti također povećanje plaća. Predviđa se da ta ponuda u proračunu vrijedi više od 850 milijuna eura.

- Ukupan paket vrijedi milijardu i dvjesto milijuna eura, dodao je Piletić. Većina sindikata prihvatilo je ponudu. 

Treba se zalagati za one koji imaju najslabije koeficijente

Stipić je rekao da je trenutna kriza pokazala da se treba zalagati za one koji imaju najslabije koeficijente. Dodao je postoje nepravde u sustavu, te da se nada da će te nepravde biti manje. Jagić je poručio da se državne službe žele izjednačile s javnim službama. Istaknuo je da se može reći koliko će točno plaći rasti, je u policiji ovisi puno tog ao stručnoj spremi zaposlenika, te o radnom mjestu, godinama staža i slično.

- Ali ovo je značajan porast, dodao je. Piletić je istaknuo kako su zaposlenici s najnižim koeficijentima dobili dodatke.

- Pokazalo se da su plaće u državnom i javnom sektoru za 1,5 bodova više rasle u odnosu na sveukupne plaće u Hrvatskoj. I time Vlada daje jasan smjer u sveukupnoj politici plaća, gdje se trebaju dostizati europske prosjeke po pitanju plaća. Jučer je to najavio i predsjednik Vlade u Hrvatskom saboru. Današnja odluka na sjednici Vlade da minimalna plaća za iduću godinu raste dvadeset posto, odnosno od još uvijek aktualnih 700 eura brutto, Vlada će podići minimalac na 840 eura za 2024. godinu, poručio je.