bijeli štrajk

Državni tajnik Martinović suce pozvao na savjest: 'Shvatili smo poruku'

08.05.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Državni tajnik Juro Martinović u ponedjeljak je pozvao suce u bijelom štrajku 'na savjest' jer je, kako je kazao, njihova poruka shvaćena te od sudova očekuje da osiguraju nesmetan rad

Dodao je da nema informaciju ili procjenu koliko je sudaca u bijelom štrajku, osim podataka sudačke udruge koje je nazvao prenapuhanima te da će se te informacije znati za par dana.

"Sigurno nije dobro da se ovo događa, postoje drugi načini", kazao je Martinović, ističući da se "u ovoj fazi" ne razmišlja o nikakvim stegovnim mjerama. Ocijenio je i da je radna skupina nastavlja s radom te da od sudova očekuje da osiguraju nesmetan rad u održavanju "bitnih" ročišta. "Pozivamo na savjest - poslali ste poruku i poruka je shvaćena", poručio je Martinović sucima.

Pozvao je da se nastave razgovori u Ministarstvu pravosuđa jer se, kako je kazao, sudačke plaće određuju zakonima, a ne sindikalnim pregovorima. Podsjetio je da je zakon o povećanu plaća pravosudnih dužnosnika poslan u saborsku proceduru te da se njime daje veliko povećanje s obzirom na mogućnosti.

Na hrvatskim sudovima danas je počeo tzv. bijeli štrajk sudaca koji Udruga hrvatskih sudaca (UHS) naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća. Sudačka udruga je u ponedjeljak izvijestila da je odaziv na provedbu posebnih mjera upozorenja sudaca, tzv. bijeli štrajk, iznad očekivanja i ranijih procjena od 70 posto.

  • +2
Počeo je bijeli štrajk Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Stopa sudjelovanja sudaca u posebnim mjerama je vrlo visoka, posebno na općinskim i trgovačkim sudovima te je u nekim gradovima dosegao i sto posto, ustvrdila je predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a Vesna Horvath.

Podsjećaju da se mjere upozorenja provode od 8. do 19. svibnja 2023. na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, kako bi se upozorilo na činjenicu da je status sudaca potrebno vratiti na stanje iz 1999. Od tada je naime, prosječna plaća u Hrvatskoj rasla šest puta više od prosječne sudačke.

U iduća dva tjedna zato se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka. Iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, ističe se iz Udruge hrvatskih sudaca (UHS).