šakom i kapom

Nakon najave štrajka sudaca Ministarstvo hitno izbacilo novi prijedlog povećanja plaća

03.05.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave hitnim izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predlaže povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja, priopćeno je u srijedu navečer

Predloženi će zakon Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak, dodaje se.

Priopćenju MPU-a prethodilo je priopćenje s današnje sjednice Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca (UHS), na kojoj je odlučeno da će od 8. do 19. svibnja suci raditi samo na hitnim predmetima što su "mjere upozorenja" zbog "izostanka dijaloga s izvršnom vlasti" o povećanju plaća.

Iz Ministarstva su večeras naveli da je "Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predložilo je povećanje osnovice od 8% za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28% za pravosudne dužnosnike prvog stupnja".

Dodaju da će prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja nominalno porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu.

Izračuni temeljeni na podacima o isplaćenim plaćama za mjesec veljaču

Iz Ministarstva ističu da su izračuni temeljeni na podacima o isplaćenim plaćama za mjesec veljaču te prikazuju vjerodostojan i aktualan prikaz stanja i materijalnog statusa pravosudnih dužnosnika.

U postojećem sustavu, dodaje se, pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najnižim radnim stažem isplaćena je plaća u iznosu od 1.512 eura neto, dok je pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najvišim radnim stažem isplaćeno 1.749 eura neto.

Prosječna isplaćena plaća u prvom stupnju iznosi 1.648 eura neto. Od 1.006 sudaca na prvom stupnju samo 34 suca ima radni staž od 10 godina i manje, dok je prosječni radni staž na prvom stupnju 25 godina, naveli su iz Ministarstva.

Naglašavaju da će predloženim Zakonom plaće svih pravosudnih dužnosnika porasti, u okviru proračunskih mogućnosti.

Plaće sudaca na drugom stupnju povećat će se u prosjeku za 241 euro, sudaca visokih sudova za 281 te sudaca Vrhovnog suda za 312 eura u prosječnom neto iznosu.

Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem prošle godine i od početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima, kažu iz Ministarstva.

Dodaju da su održani sastanci s predstavnicima sudaca prvog stupnja, predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, Državnim odvjetništvom i Vrhovnim sudom kojima su predstavljeni svi prijedlozi Ministarstva.

Radna skupina nastavit će raditi na otvorenim pitanjima indeksacije plaća

U Radnu skupinu uključeni su predstavnici svih razina sudova i Državnog odvjetništva te je na posljednjoj radnoj skupini većina članova podržala prijedlog izmjena i dopuna Zakona i nastavak rada Radne skupine na izradi cjelovitog sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Iz Ministarstva ističu da će Radna skupina nastaviti raditi na otvorenim pitanjima indeksacije plaća, izjednačavanja županijskih sudaca s plaćama sudaca visokih sudova, stupnjevanja plaća, kao i na pitanjima vezanih uz druga materijalna prava.

"Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku. Također, vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave predloženi će zakon uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak.