tragedija na otoku

Zapečaćen restoran na Hvaru u kojem je jelo šest Talijana od kojih je jedan preminuo

13.08.2019 u 17:56

Bionic
Reading

Na brodu koji je jutros uplovio u hvarsku luku sa šest osoba, među kojime je bilo dvoje djece, jedna je bila mrtva dok su ostale prebačene u KBC Split. Riječ je o Talijanima na godišnjem odmoru. I dok su odrasle osobe stabilno, kad su su u pitanju petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica liječnici se bore za njihove živote. Zbog sumnnji na trovanje hranom, odnosno dagnjama, Državni inspektorat zatvorio je restoran na Hvaru u kojem su jeli

"Od trenutka saznanja za tragični događaj osobno sam uključen. U ovom trenutku tri sanitarna inspektora postupaju. Restoranu u kojem su navodno imali obrok je zapečačen i sukladno nadležnostima postupamo.

Kada utvrdimo točne uzroke i činjenice obavijestit ću hrvatsku javnost o uzrocima ovog nemilog događaja", rekao je za N1 glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Dalmatinski portal javlja sutra na Hvar stiže MUP-ova ekipa vještaka iz Centra za forenziku 'Ivan Vučetić' kako bi pregledali brod s obzirom na to da su se danas pojavile i špekulacije kako su Talijani otrovani ugljičnim monoksidom.

Dragan Ledina, dežurni liječnik na Klinici za infektologiju KBC-a Split, kazao je da će slika zdravstvenog stanja troje odraslih pacijenta biti poznata u srijedu oko 10 sati.

'Još je preuranjeno govoriti čime su oni zatrovali svoj organizam. Može se raditi o trovanju uvjetovanom unosom hrane, ali i trovanjem organizma zbog udisanja nekakvih štetnih plinova ili para, dakle putem respiratornih organa. Kod nas se na infektologiji nalazi muškarac star 64 godine i dvije ženske osobe, od kojih jedna ima 56, a druga 44 godine.

Njihova klinička slika je lagana i srednje teška i dvoje će ih biti obrađeno kroz dnevnu bolnicu, a osoba sa srednje teškom kliničkom slikom bit će zadržana na liječenju. Moram istaknuti kako još uvijek nisam siguran da je u pitanju infekcija hranom budući da je tjelesna reakcija bila izuzetno burna. Svakako se radi o intoksikaciji preko usta (hrana) ili disanjem', rekao je Ledina.

Doktorica Branka Polić Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Stanje dvoje djece, brata i sestre u dobi u pet i 14 godina i vrlo je kritično.

Branka Polić, docentica s odjela za intenzivno liječenje djece u KBC Split kazala je da se djece nalaze u jako teškom stanju te su na respiratoru, a došlo je i do zatajenja više organa.

'Najprije je počelo s neurološkim simptomima, a onda se pojavilo multiorgansko zatajenje sa strane srca, pluća, jetre. Svi vitalni organi su trenutno zatajili', rekla je Polić.

Što je dovelo do ovakvog teškog stanja djece još nije poznato. Polić je navela da je ovo jedan od najtežih slučajeva.