TRAGEDIJA NA HVARU

Muškarac mrtav, a još pet osoba u teškom stanju prebačeno u KBC Split. Je li uzrok trovanje hranom u restoranu?

13.08.2019 u 13:26

Bionic
Reading

Jedan muškarac preminuo je na svom brodu u gradu Hvaru na otoku Hvaru, a još je pet osoba hospitalizirano. Radi se o dvoje djece te dva bračna para

Muškarac koji je preminuo te je zatečen mrtav na brodu bio je otac dvoje djece koji se trenutno nalaze na odjelu intenzivne njege u KBC Split, piše Jutarnji list.

Hvarom se pronijela vijest kako je navodno riječ o članovima obitelji koji su se otrovali hranom. Više će se znati nakon očevida i obdukcije.

Dalmacija Danas neslužbeno doznaje da se radi o osobama talijanskog državljanstva. Muškarac je navodno prije dolaska hitnih službi i nije mu bilo pomoći, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na odjel Pedijatrija splitske bolnice. Naknadno su hitne službe pozvane zbog još dvije osobe koje su se osjećale loše, pa se helikopter vratio i po njih i prebacio ih na odjel Zarazne bolesti splitske bolnice.

Slobodna Dalmacija objavila je kako se sumnja da se obitelj otrovala školjkama u jednom hvarskom restoranu te navodi kako su u tom objektu epidemiologinja Linda Kovačić iz županijskog zavoda za javno zdravstvo i sanitarni inspektor Stipe Čikeš, no da nisu htjeli davati nikakve informacije nego su tek poručili da su za to ovlašteni glasnogovornici ustanova za koje rade, ali i da oni takve podatke mogu davati tek nakon završene obrade izuzetih uzoraka hrane.

Dežurna epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo splitske županije dr. Vesna Barišić za 24sata je rekla kako se uzimaju uzorci hrane i sa svih površina iz restorana, ali i s broda gdje je obitelj također jela, te da bi analiza trebala trajati dva dana.

'U ovom trenutku ni infektolozi sa splitskog KBC-a ne znaju sa sigurnošću što je uzrok trovanja. Također, slučaj ove obitelji za sada je izoliran, nema trenutno naznaka o bilo kakvoj epidemiji', rekla je Barišić za 24sata.

Doc. dr. sc. Branka Polić iz splitske bolnice za Dnevnik.hr rekla je kako su djeca životno ugrožena te da se cijela ekipa intenzivne pomoći bori za njihove živote.

No, ne slažu se svi da je riječ o trovanju hranom, pa je tako specijalist s Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ante Srzić za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako je reakcija organizma bila suviše burna da bi riječ bila o trovanju hranom te da prije donošenja zaključaka treba pričekati završetak medicinskih pretraga i obdukciju preminulog Talijana kako bi se utvrdio uzrok trovanja.