liječnik u kbc split

'Dvoje djece s broda kod Hvara kritično, još nije poznat uzrok trovanja'

13.08.2019 u 16:42

Bionic
Reading

Jedan muškarac preminuo je na svom brodu u gradu Hvaru na otoku Hvaru, a još je pet osoba hospitalizirano u KBC Split. Radi se o dvoje djece te dva bračna para, a preminula osoba otac je dvoje djece

Doktor Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split izvijestio je kako je dvoje djece s broda na kojem je jedan muškarac umro u kritičnom stanju, dok je troje odraslih bolje, prenosi N1.

"U ovom trenutku nisam siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne etiologije, odnosno neka zarazna bolest, ali možemo reći da se radi o intoksikaciji, unosu toksina u organizam putem usta u probavni trakt ili disanja", rekao je dr. Dragan Ledina.

Pojasnio je da je stanje kod jedne bolesnice srednje teško, dok su dvoje bolesnika zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nažalost situacija je loša kada su u pitanju dvoje djece.

"Nalazi dvoje djece su loši i oni se nalaze u jedinici inenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti KBC-a Split", izvijestio je dr. Ledina. Dok su odrasli imali proljev i povraćanje samo jednom kod djece su simptomi puno teži.

Kaže da mu je u ovom trenutku dosta teško reći što je uzrok jer su bolesnici došli na prijem tek oko 13 sati.

"Imamo tek osnovne nalaze, a treba nam barem par sati da vidimo je li riječ o virusu, a toksikološki nalazi će biti tijekom poslijepodneva ili večeri, a za javnost će biti detaljnije informacije sutra ujutro", rekao je.

Nije htio ni nagađati o mogućim uzrocima trovanja.

"Ako isključimo uzročnika preko usta moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinovi, ja nisam toksikolog, ja se bavim dugo zaraznim bolestima pa mi je teško donijeti konačno mišljenje", rekao je.

Izrazio je sumnju da su uzrok trovanja školjke.

  • +3
Dragan Ledina Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

"Jeli su dvije porcije dagnji, a šest je osoba otrovano. Dakle, sistemom eliminacije... Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma", kaza je dr. Ledina.

Dodaje kako je potrebna detaljnija epidemiološka analiza koju su hranu uzimali u zadnja tri dana da bi se mogla pretpostaviti povezanost hrane s postojećim simptomima. Kaže da nije naišao na ovakvu situaciju, ali da je bilo slučajeva kada može biti infektivni uzrok naglih tegoba i ugroženost disanja.

Pojasnio je i da će se stolica bolesnika uzorkovati na viruse i bakterije, dok je drugi smjer toksikološka analiza njihove krvi.