ŠEKSOVO POLITIČKA PODOBNOST

Državne tvrtke trebaju sposobne, a ne podobne

26.08.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Predsjednik Stipe Mesić, ekonomski stručnjak Mladen Vedriš i direktor HUP-a Đuro Popijač jednoglasni su u ocjeni kako za vođenje državnih i javnih poduzeća nije važna politička podobnost nego sposobnost

Mesića, Vedriša i Popijača pitali smo kako komentiraju izjave Vladimira Šeksa da je normalno i poželjno da politička stranka na vlasti imenuje svoje ljude u uprave i nadzorne odbore državnih i javnih tvrtki te da je prirodno da se to događa.

Predsjednik Stipe Mesić ističe, kao i mnogo puta do sad, kako glavni kriterij za vođenje državnih i javnih poduzeća mora biti stručnost, a ne politička podobnost. Traži i da se napravi revizija članova uprava i nadzornih odbora javnih i državnih poduzeća.

'Treba vidjeti po kojemu su ključu ti ljudi došli na glavne pozicije u državnim i javnim poduzećima, a kad se pokaže da netko ne radi dobro onda nije dovoljna samo smjena nego ga se treba i pozvati na odgovornost' - ističe predsjednik Mesić. 

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač smatra kako za državne i javne tvrtke trebaju za upravljače vrijediti isti kriteriji kakvi vrijede i u privatnim tvrtkama, a to su sposobnosti i poslovni rezultati te efikasnost, uz najmanji trošak. Kada ispune te uvjete, naglašava Popijač, onda nema nikakvog razloga da im prepreka za vodeća mjesta bude članstvo u političkim strankama.

Dr.Mladen Vedriš ističe kako je u javnom sektoru najvažnije imati osobe koje su stručne i kompetentne voditi složene i velike mehanizme, postizati ekonomske rezultate, a da su istovremeno u stanju zadovoljavati potrebe građana i racionalno koristiti resurse.

'Legitimno je pravo vladajuće stranke da u nadzornim odborima ili na izvršnim funkcijama želi stranačke ljude, ali to ne smije biti kriterij. Ne može stranačka podobnost nikada zamijeniti stručnost i ukoliko se taj princip ne poštuje može biti ugrožen čitav sustav, interesi građana i države, a i politika se kompromitira' - upozorava Vedriš.

Vladavinu meritokratskog principa stručnosti i sposobnosti - umjesto političke podobnosti - u državnim i javnim poduzećima još nije uspjela primijeniti nijedna hrvatska vlada. Nakon Šeksovog istupa teško je povjerovati kako će to ipak uspjeti vladi Jadranke Kosor.