RADIO RING

Državna matura za sve ili samo za gimnazijalce?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.10.2009 11:03
  • Objavljeno 29.10.2009 u 09:43
željko stipić, preporod

željko stipić, preporod

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Treba li državnu maturu uvesti svima ili samo gimnazijalcima, tema je o kojoj će raspravljati Goran Sirovatka i Željko Stipić

Jedini projekt šestogodišnjeg Primorčeva mandata koji nije propao je državna matura. Iako su taj projekt mnogi kritizirali tvrdeći kako diskriminira učenike strukovnih škola, stručnjaci tvrde drukčije. Provedba mature ove je godine odgođena za 2010, što je dobro, jer se svi tehnički detalji stignu prirediti kako bi se državna matura kvalitetno provela. Projekt je vrijedan 30 milijuna kuna.

Najviše kritika na račun projekta državne mature došlo je od đaka strukovnih škola. Smatraju da su diskriminirani te u lošijoj poziciji od gimnazijalaca. Strukovnjaci u četiri godine srednje škole imaju puno manju satnicu općih predmeta od gimnazijalaca, a državna matura ista je za sve. Smatraju da su stavljeni u nepovoljan položaj.

No učenici strukovnih škola dosad nisu ni imali priliku upisa na fakultete. Razlika u znanju pokušat će se nadoknaditi uvođenjem dodatne nastava za maturante strukovnih škola.

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić smatra da su učenici strukovnih škola u boljoj poziciji nego što su dosad bili. 'Organizirana im je u njihovim školama dodatna nastava kako bi se pripremili, testove mogu polagati na osnovnoj i višoj razini i nisu diskriminirani', zaključuje Janjić.

U emisiji 'Radio ring' Radija 101 danas u 10.45 svoja mišljenja o državnoj maturi sučelit će Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi