došao preko moskve

Državljanin Srbije stigao iz Wuhana, nema simptome zaraze

29.01.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Jedan od državljana Srbije koji su zatražili evakuaciju iz kineskog grada Wuhana, središta zaraze koronavirusom, stigao je u Beograd, preko Moskve, prošao je liječničke kontrole i preglede, osjeća se dobro i nema simptome bolesti, potvrdio je u srijedu srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić

Državljanin Srbije, rekao je Dačić za TV Prva, vratio se u Beograd uz pomoć ministarstva vanjskih poslova koje mu je platilo kartu, ali se prethodno sam organizirao da iz Wuhana, prije nego je grad blokiran, doputuje u Šangaj.

Jedan od petero državljana Srbije koji su se zatekli u Wuhanu izjasnio se da želi ostati u tom gradu, dok se za ostalo troje čeka mogućnost evakuacije zajedno s državljanima Francuske.

Dačić je naveo kako se sad nije lako evakuirati iz tog grada, najteže pogođenog epidemijom koronavirusa, te da se ne može pojedinačno putovati do Šangaja ili bilo kojeg drugog kineskog grada jer je Wuhan sada praktički karantena.

On je ocijenio da i u zemljama u koje se evakuiraju ljudi iz Wuhana moraju postojati i funkcirati pouzdane mjere epidemiološke i zdravstvene zaštite.

Srbijanski ministar je sugerirao da "ne treba širiti paniku" i "nerealna očekivanja" o evakuiranju svih građana Srbije koji žive u Kini, s obzirom da u drugim gradovima nije proglašena izolacija niti je zabranjen javni promet.

I četvero državljana Srbije koji su u utorak došli iz drugih područja Kine pod medicinskim su nadzorom zbog potencijalne opasnosti od zaraze koronavirusom, potvrdio je granični sanitarni inspektor Raša Milanov.

Tih četvero građana stiglo je u Srbiju iz kineskih gradova koji su od Wuhana, središta zaraze, udaljeni tisuću ili više kilometara, ali je i u njima virus također registriran pa su po dolasku u beogradsku zračnu luku pregledani, no nisu imali nikakve zdravstvene smetnje ni temperaturu.

Na temelju procedure Instituta "Milan Jovanović Batut", odlučeno je da ih se mora staviti pod nadzor.

Pod medicinskim nadzorom je i skupina turista iz Wuhana koji su, poslije proputovanja kroz Hrvatsku i BiH, stigli u Srbiju i na ulazu u zemlju podvrgnuti su uobičajenoj epidemiološkoj proceduri.

Srbiju je za devet mjeseci prošle godine posjetilo 77.543 turista iz Kine, što je 103 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je broj noćenja gostiju iz Kine povećan je za 94 posto - na 134.852, posljednji su službeni podaci Turističke organizacije Srbije (TOS).