DJECA NA UDARU NASILJA

Država zakazala na svim razinama

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.06.2009 13:24
  • Objavljeno 04.06.2009 u 13:24
zlostavljanje djevojčica

zlostavljanje djevojčica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ured pravobraniteljice za djecu lani je zaprimio 20 posto više prijava za povredu prava djece nego godinu ranije, a dominiraju pritužbe zbog nasilja nad djecom koje čine gotovo 30 posto svih prijava, izvijestila je danas pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o prošlogodišnjem radu njezina ureda.

Jelavić je istaknula da je Ured lani zaprimio 2075 novih predmeta, od čega 989 pojedinačnih prijava, iz kojih je vidljiv rast nasilja nad i među djecom i mladima.

Upozorila je na nedovoljnu učinkovitost i neusklađenost sustava zaštite i prevencije od nasilja nad djecom - sustav socijalne skrbi i zaštite obitelji još uvijek ne može odgovoriti na brojne postavljene zahtjeve koji su pred njega postavljeni.

Jelavić je istaknula da probleme nasilja u odgojno-obrazovanim ustanovama i dalje ne prati poduzimanje odgovarajućih preventivnih zaštitnih mjera. Škole, kazala je, često ne izvještavaju centre o nasilju, a ponekad ga i zataškavaju, dok centri, kada je nasilje i prijavljeno, nemaju uvijek učinkovit odgovor

Što se zdravstvenih prava djece tiče, bilježi se nedostatak odjela za djecu kojoj je potrebna psihijatrijska pomoć, te dječjih psihijatara i psihologa

Jelavić je upozorila kako je i dalje prisutna sporost sudova u rješavanju obiteljsko-pravnih odnosa i donošenju odluka koji se odnose na prava djece

Prigovorila je i odnosu medija prema pravima djece, koji često krše prava na dječju privatnost, internetski portali, forumi i blogovi često objavljuju za djecu neprimjerene sadržaje, dok u medijima manjka sadržaja koji bi za djecu imali obrazovni i informativni karakter.

Saborski klubovi podržali su danas izvješće o prošlogodišnjem radu Ureda pravobraniteljice za djecu, a oni oporbeni u raspravi su prozvali Vladu i Ministarstvo obitelji da ignoriranjem preporuka i sugestija Ureda pridonosi, umjesto da suzbija kršenje dječjih prava.

Marija Lugarić (SDP) tragičnom je činjenicom ocijenila da se i u šestom po redu izvješću Ureda ponavljaju iste primjedbe i, uglavnom, daju iste preporuke i prijedlozi, ali da se Vlada i resorno ministarstvo na njih oglušuju.

Pobrojala je niz preporuka Ureda zadnjih godina na koje izvršna vlast nije reagirala, ocijenivši da se dječja prava krše i igoniranjem preporuka pravobraniteljice te zakašnjelim reakcijama institucija.

Najavila je da će SDP predložiti zaključak kojim se Vladu obvezuje da u roku 60 dana donese program mjera za unaprjeđenje stanja dječjih prava, posebno vodeći računa o problemima prisutnima u provođenju propisa, te prijedlozima navedenim u izvješću pravobraniteljice. Inače, isti je zaključak vladajuća većina odbila na Odboru za obitelj.

'Nadam se da saborska većina neće samo prigodničarski, nego i stvarno stati za zaštitu dječjih prava, da će imati malo više interesa za prava djece, a malo manje za stranačku stegu', kazala je Lugarić.

'Vlada zabranjuje probleme, o njima se ne smije ni pričati', poručila je Ingrid Antičević Marinović (SDP), također uvjerena da se djeca diskriminiraju i time što im oni koji bi to trebali ne žele pomoći.

Isto misli i Goran Beus Richembergh (HNS), prozivajući Vladu da na izvješća pravobranitelja gleda samo kao na ukras, a da nema namjeru po njima postupati niti unaprijediti zaštitu ugroženih skupina u društvu, posebno djece. 'Izvješća pravobraniteljstava samo su smokvin list države u nemoći da zaštiti one koji su najugroženiji', poručio je Richembergh.

HNS-ovca je posebno zasmetalo korištenjem djece u nedavnoj predizbornoj kampanji, što je nazvao 'korištenjem djece kao sredstvom političkih obračuna', pozvavši Vladu da prihvati preporuku Ureda i hitno definira norme koje bi takvo ponašanje zabranile i oštro kažnjavale.

Oporbene prozivke odbacili su iz HDZ-ovih klupa, a Željana Kalaš je u ime stranačkog kluba naglasila da zaštita djece u Hrvatskoj bilježi napredak, da djeca u nas sve više postaju subjekt, a ne objekt.

'Više od 900 tisuća djece koja žive u Hrvatskoj danas su zasebna socijalna skupina i treba im omogućiti emancipaciju u odnosu na ostale socijalne skupine', poručila je, dodavši da podupire inicijativu da se u tom smislu i mijenja Ustav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi