BENEDIKT XVI U HRVATSKOJ

Država skriva cijenu Papina posjeta

12.05.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Do dolaska pape Benedikta XVI u Hrvatsku ostala su samo tri i pol tjedna, a država nema blagog pojma koliko će porezne obveznike stajati njegov dvodnevni boravak u Zagrebu. Ili barem tako tvrdi, piše Novi list

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), koje sa strane države koordinira pripreme za doček Pape, kažu da je 'u ovom trenutku još rano dati procjene' o troškovima posjeta. Unatoč tome što ne znaju koliko će novca izdvojiti za Papin boravak, uvjereni su da će koristi biti veće od troškova.

'Svakako treba imati u vidu da sam dolazak Svetog Oca u Republiku Hrvatsku i značenje ovog posjeta uvelike nadmašuje troškove takvog posjeta. U svakom slučaju, želimo istaknuti da će se o svim sredstvima poreznih obveznika voditi računa da budu utrošena racionalno i transparentno', napomenuli su Novom listu na Zrinjevcu.

Mediji pak barataju cifrom od 42 milijuna kuna, što je iznos procijenjen temeljem iskustva drugih zemalja koje su u posljednje vrijeme ugostile Papu.

Primjerice, britanski BBC lani je objavio da će ukupni troškovi Papina četverodnevnog posjeta Velikoj Britaniji biti oko 15 milijuna funti, bez troškova policije i osiguranja, od čega je polovicu plaćala država, što znači da je tamošnje porezne obveznike Papin dolazak stajao više od 50 milijuna kuna.

Troškovi jednodnevnog boravka Benedikta XVI u Španjolskoj pak, prema agenciji Reuters, bili su procijenjeni na 3,7 milijuna eura, odnosno oko 26 milijuna kuna. Urednik Križa života Hrvoje Cirkvenec nada se barem da će država dati završni račun. 'Troškovi se ne mogu znati u lipu, ali svatko ozbiljan mora znati koliko će ga to otprilike koštati', ističe Cirkvenec koji vjeruje da država ima nekakvu procjenu, ali je ne želi javno iznijeti.

'Prije 16 godina nikome nije palo na pamet pitati koliko košta posjet Pape. No društvo napreduje i od države očekujem da u ovom slučaju bude transparentna, jer se to tiče njezinih građana, poreznih obveznika', zaključuje Cirkvenec.