DJECA BEZ ZDRAVSTVENOG

Država nema novca za otpuštanje vojnog kadra

20.08.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Otpuštanje viška vojnih službenika i namještenika, kao i djelatnih vojnih osoba koji su kao neperspektivni uz otpremnine trebali napustiti Ministarstvo obrane, zaustavljeno je zbog nedostatka novca u vojnom proračunu

ZAGREB - Doznajemo to iz vojnih krugova nakon što je u srijedu ponovo postavljeno pitanje neisplate mirovina i otpremnina, s kojima se kasni već mjesec i pol dana. Prema posljednjim informacijama, MORH je otpremnine za djelatnike koji su trebali napustiti sustav obećao isplatiti do sredine kolovoza, no kako nam je neslužbeno objašnjeno, dosadašnji neperspektivni kadrovi ipak ostaju raditi do kraja ove godine, piše Novi list.

Djeca bez zdravstvenog

Posebanproblem kod 1.200, prije pola godine, prekobrojnih zaposlenika MORH-aje zdravstveno osiguranje. Nakon što je MORH promptno od njih zatražioda s danom prestanka rada vrate zdravstvene iskaznice, kako vlastite,tako i maloljetne djece koja su bila osigurana preko njih, do današnjegdana većini njih nije izdana potvrda o izlasku iz zdravstvenog sustavaMORH-a. Stoga do danas brojna djeca i bivši vojni zaposlenici nemajuzdravstveno osiguranje.  

'Ministarstvo obrane je, unatoč rebalansu, osiguralo sredstva za planirane otpremnine. S obzirom na to da su djelatnici izišli iz sustava sa zadnjim danom lipnja, u srpnju su primili plaću za prethodni mjesec. Isplata otpremnina započet će sredinom kolovoza, a sukladno rješenjima koja sukcesivno odlaze na adrese naših bivših djelatnika', glasio je odgovor MORH-a na upit Novog lista početkom ovog mjeseca.

No situacija se u posljednja dva i pol tjedna očito promijenila, pa zahtjevi za umirovljenjem i napuštanjem sustava uz otpremnine, što su trebali biti potpisani još krajem lipnja, dobivaju negativno mišljenje. Prema pisanju našeg lista, tada se radilo čak o 1.200 djelatnih vojnih osoba, ali je trebalo otići i oko 300 vojnih službenika i namještenika.

Dok je kriza u svijetu bila na svom vrhuncu, a domaći političari javnosti mazali oči tvrdeći da Hrvatsku još nije zahvatila, krajem ožujka ove godine u vojarne su stigle 'liste prekobrojnih'. Svi koji su bili na tim popisima do 1. lipnja trebali su potpisati pristanak na umirovljenje, ali je većina njih ipak na kraju dobila negativna rješenja i otpuštanja su do kraja godine zaustavljena.

Na popisima neperspektivnih kadrova našli su se čak i vojnici koji su sudjelovali u mirovnim misijama.

U međuvremenu je trajao 'rat' oko visine otpremnina koje su od poticajnih postale čista suprotnost, pa sindikati što okupljaju zaposlenike MORH-a nisu na njih pristali. 'U ponudi' su bile dvije opcije – odlazak u punu starosnu mirovinu koja bi iznosila oko 3.000 kuna uz otpremninu od oko 10 tisuća kuna.

Druga varijanta, odnosno tzv. '6a' mirovina, bila bi invalidska mirovina uz mogućnost rada. Mirovina bi iznosila oko 2.500 kuna, a otpremnina od 70 do maksimalno 120 tisuća kuna. Ogorčeni vojnici i časnici tada su za naš list ustvrdili da je otpuštanjima Vlada odlučila uštedjeti proračunski novac, a sada je proračunski manjak toliki da je MORH-u očito jeftinije zadržati čak i neperspektivne kadrove nego ih se riješiti uz isplatu dogovorenih otpremnina.

Iz MORH-a Novom listu nije odgovoreno na upit o kašnjenju isplate otpremnina, niti o prolongiranju umirovljenja i otpuštanja do kraja ove godine.

Neodgovaranje je opravdano skupljanjem materijala, a prema neslužbenim informacijama, vojni se sustav na ovakav potez odlučio iz puke potrebe, s obzirom na to da sredstava za otpremnine fizički jednostavno nema. Iako je u proračunskim sredstvima predviđeno više od 130 milijuna kuna za ovaj proces, što je ostalo i nakon brojnih rebalansa proračuna, izvori iz MORH-a tvrde da se taj novac trošio za druge, dnevne i tekuće potrebe sustava te su se sredstva istopila.