ODUZETA TITULA

Društvo Marjan ponizilo Keruma

19.09.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Društvo Marjan, udruga koja se više od stotinu godina brine za očuvanje splitske park šume, otvoreno je ponizilo Željka Keruma: na redovitoj skupštini uz samo jedan suzdržani glas usvojena je odluka kojom se gradonačelniku oduzima titula počasnog predsjednika Društva. To je presedan u 108-godišnjoj povijesti ove splitske institucije, budući da su do Kerumove pojave gradonačelnici automatizmom bivali imenovani na ovu funkciju

'Imenovanje gradonačelnika počasnim predsjednikom za svrhu je imalo promoviranje ugleda Društva, pomaganje suradnje s Gradskim vijećem, otvaranje godišnje svečanosti Dana Marjana i sudjelovanje u ostalim aktivnostima Društva. Nepoštivanje navedenih načela razlog je oduzimanja titule', službeno su nam pojasnili iz Društva Marjan.

Mimo njihovog diplomatskog rječnika, sasvim je očito što je iziritiralo zaštitare splitske park šume: činjenica da Kerum njegova supruga Fani Horvat žele graditi unutar zaštićene zone, kao i otvaranje Marjana za promet automobila kako bi se osigurala zarada gradonačelnikovom restoranu na Benama, također unutar park šume.

Pored toga, najnoviji predizborni spin o gradnji 'najvećeg Isusa na svijetu', također na Marjanu, sigurno nije podigao Kerumov rejting u Društvu. Zato su mu uzvratili javnom pljuskom.

'Tradicija da Društvo Marjan, staro 108 godina, bira gradonačelnike za počasne predsjednike utemeljena je u vremenima kad su oni svojim osobnim primjerom prednjačili u zaštiti i unaprjeđivanju Marjana. Na žalost, već neko vrijeme gradonačelnici ne zaslužuju ovu titulu, jer su omogućili mnogo lošega što se nije smjelo dogoditi na Marjanu', priopćeno je iz Društva Marjan, uz napomenu da se ne radi o političkom potezu.

'Ovaj čin smatramo opomenom budućim gradonačelnicima, od kojih očekujemo da djelima dokazuju svoju brigu prema Marjanu i gradu Splitu', napominju u jednoj od najstarijih splitskih udruga.