DVA MILIJUNA OVISNIKA

Droga, druga religija u Iranu

24.08.2013 u 12:55

Bionic
Reading

U Islamskoj Republici Iran oduvijek je bilo ovisnika. Duga granica s Afganistanom, najvećim svjetskim proizvođačem opijuma, i islamska stigma protiv konzumiranja alkohola znači da su opijum i njegovi derivati jeftini, jaki i lako dostupni. Službena stopa nezaposlenosti mladih od 28 posto i stopa inflacije od 42 posto, što je oboje prouzročeno američkim i europskim ekonomskim sankcijama, samo pripomaže tome da se sve više Iranaca okrene drogi. Prema podacima Irana, dva milijuna od ukupno 75 milijuna stanovnika Irana su ovisnici, premda stručnjaci naglašavaju da je ta brojka puno veća, a i s ovom imaju najveći postotak ovisnika na svijetu, piše The Economist

Crack (kako ga Iranci zovu) jeftin je heroin na koji se vrlo lako 'navući', jedinstven u Iranu, a prepune su ga siromašne četvrti u velikim gradovima. Domaći metamfetamin, poznatiji kao shishe, što znači staklo, također je ušao na tržište. Omiljen je među mnogim siromašnim mladićima i ženama iz srednje klase koje žele održati svoju liniju. Prošle godine je jedan zastupnik u parlamentu pozvao na akciju protiv frizerskih salona i salona ljepote u kojima se prodavao metamfetamin ženama koje često nisu bile ni svjesne što kupuju. U izvješćima se navodi kako tečajevi za podučavanje proizvodnje metamfetamina kod kuće koštaju svega 70 do 100 dolara, piše The Economist.

Davarze Gahr, predio južno od Teherana gdje se nalazi i glavni bazar, poznato je okupljalište iranskih narkomana. Zdravstveni dužnosnici i socijalni radnici žale se da su sredstva za rehabilitaciju zamrznuta zahvaljujući sankcijama.

Ipak, Iran ima neke od najboljih politika za rješavanje ovog problema; klinike, dobrotvorne organizacije za borbu protiv ovisnosti o drogama i programe za razmjenu igala. Istovremeno, država vodi oštru politiku protiv trgovaca drogama. Stotine krijumčara završile su na vješalama, a tisuće policajaca je ubijeno u skupim operacijama u protekla tri desetljeća.

Sve nade polažu se u novog predsjednika Hasana Rohanija i njegova obećanja da će smanjiti nezaposlenost mladih i izliječiti Iran od ekonomske malaksalosti i tako spasiti novu generaciju Iranaca.