SUĐENJE DRAGI TADIĆU

Drmić: Dao sam Jurišiću 70.000 eura i požalio

11.12.2012 u 17:32

Bionic
Reading

Suđenje Dragi Tadiću, optuženom pred Županijskim sudom u Zagrebu za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda u zamjenu za blažu kaznu Branimiru Glavašu, nastavljeno je svjedočenjem saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića. Svjedok Drmić već je priznao krivnju za sudjelovanje u pokušaju podmićivanja te se s USKOK-om nagodio za uvjetnu zatvorsku kaznu

Ivan Drmić je pred sucem Zdravkom Majerovićem priznao kako je, zajedno sa Sanjom Marketić, predao 70.000 eura Srećku Jurišiću vjerujući kako će time uspjeti doznati kakva se presuda na Vrhovnom sudu sprema Branimiru Glavašu. Ubrzo je, kako je priznao, požalio zbog toga te je Jurišića prijavio zbog pokušaja prijevare.

Posvjedočio je kako je u ljeto 2010. godine iz novina doznao kako je presuda Glavašu već donesena, ali i da je već tada bilo 'jasno kako će biti nepovoljna'. Odlučio se, preko političkih i gospodarskih krugova za koje je vjerovao da mogu nešto više znati, raspitati kakva je moguća presuda.

'Sanja Marketić mi je rekla kako se javio čovjek koji je obećao pomoći Glavašu. Javljali su se i drugi, ali ovo je bio izvjesni Srećko, poduzetnik koji može pomoći, ali je tražio 70.000 eura', rekao je Drmić na sudu. Kod optuženog Drage Tadića on i Sanja Marketić su se raspitali o tom poduzetniku, a riječ je bila o Srećku Jurišiću, s kojim je Tadićeva tvrtka poslovala. Doznali su kako je 'korektan čovjek'.

'Kad smo se sastali s Jurišićem htio je ostaviti dojam kako zna puno ljudi, uvjeravao nas kako ništa nije gotovo u procesu Glavašu i za svoju uslugu, kao naknadu za rad, tražio spomenutih 70.000 eura. Nije spominjao nikakve suce', posvjedočio je Drmić. Polovicu traženog novca imao je on, a drugu polovicu dao je Glavašev brat Tomislav, ne znajući za što Drmiću to treba.

Poslije nekoliko dana cjelokupni iznos je i predan Jurišiću, iako je, kako tvrdi Drmić, 'sve govorilo da taj čovjek ne može pomoći Glavašu'. Optuženog Tadića navodno su i upozorili kako je Jurišić 'prevarant', no on im je odgovorio da ga 'prestanu tlačiti'.

Nekoliko dana kasnije odlučio je sve prijaviti policiji, a uskoro je cijela priča objavljena u medijima.

Na pitanje Tadićeve odvjetnice Jadranke Sloković zašto je pristao na nagodbu s USKOK-om i prihvatio uvjetnu zatvorsku kaznu, odgovorio je kako je time 'želio zaštititi obitelj od medijskog linča'.

'Jasno mi je bilo da policija nije imala namjeru postupati po prijavi koju smo podnijeli, a ja sam na kraju bio optužen da sam počinio kazneno djelo i udružio se radi počinjenja kaznenog djela. Razgovarao sam s odvjetnikom i kada smo dobili ponudu za nagodbu, uz potporu obitelji, potpisao sam to priznanje i sklopio nagodbu s USKOK-om', posvjedočio je Drmić.

Ivan Drmić osuđen je za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda na dvije godine zatvora, uvjetno na pet godina. U cijelom postupku od petero optuženih jedino Drago Tadić nije pristao na nagodbu. Nagodila se i Sanja Marketić te splitski poduzetnik Srećko Jurišić i Tadićeva supruga Božica Tadić – Ćavar. Drmić i Marketić nagodbom su, osim za poticanje na protuzakonito posredovanje, osuđeni i zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela jer su kada je afera procurila u javnost policiji prijavili da ih nepoznata osoba 'reketari'.

Suđenje se nastavlja sutra, a na klupu za svjedoke sjest će optuženikova supruga.