zveckanje oružjem

Dramatično upozorenje iz Bijele kuće: Rusija bi mogla pokrenuti napad na Ukrajinu u bilo kojem trenutku

18.01.2022 u 22:59

Bionic
Reading

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u utorak da SAD vjeruje da bi Rusija mogla izvesti napad na Ukrajinu 'u bilo kojem trenutku', naglašavajući neposrednost prijetnje

'Naše mišljenje je da je ovo izuzetno opasna situacija. Sada smo u fazi u kojoj bi Rusija u bilo kojem trenutku mogla pokrenuti napad na Ukrajinu', rekla je Psaki novinarima na brifingu, dodajući kasnije da je njezin jezik bio 'oštriji nego do sada'.

Psaki je kazala da je predsjednik Rusije Vladimir Putin izazvao ovu krizu tako što je skupio 100 tisuća vojnika duž ukrajinske granice, uključujući nedavno prebacivanje ruskih trupa u Bjelorusiju radi zajedničkih vježbi i dodatnih manevara na istočnoj granici Ukrajine.

Na pitanje novinara da komentira vijesti iz medija o tome da SAD i EU navodno više ne razmatraju opciju isključivanja Rusije iz platnog sustava SWIFT u slučaju daljenje eskalacije oko Ukrajine, Psaki je rekla da nijedna opcija nije isključena.

Ona je navela da Washington nastavlja da se konzultira sa saveznicim po tom pitanju.

Zapad u posljednje vrijeme optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine.

Rusija odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premješta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Osim što traži da se NATO više ne širi, posebice na Ukrajinu i Gruziju, Moskva traži da se Amerikanci i njihovi saveznici suzdrže od vojnih manevara i raspoređivanju vojnih snaga u istočnoj Europi.

Zapad zahtjeve ocjenjuje neprihvatljivim.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će Savez uskoro poslati svoje pismene prijedloge Rusiji kao odgovor na zahtjeve Moskve za sigurnosnim jamstvima te da će iznijeti svoje prijedloge o organiziranju ozbiljnih razgovora o kontroli naoružanja.

'Uskoro ćemo prenijeti naše pisane prijedloge Rusiji', rekao je Stoltenberg,

NATO će u svojim prijedlozima izraziti spremnost da se ozbiljno angažira u pregovorima o kontroli naoružanja i mjerama neophodnim da bi se postigla veća transparentnost o vojnim aktivnostima i razmještanju raketa, prenio je Reuters.

Ruski list Kommersant u utorak je izvijestio da je će šefovi diplomacija Rusije i Sjedinjenih Država, Sergej Lavrov i Antony Blinken, u petak u Genevi razgovarati o sigurnosnim jamstvima koje Moskva traži od Zapada.

Prema Kommersantu, dvojica diplomata su susret dogovorili u utorak u telefonskom razgovoru, a rusko monistarstvo vanjskih poslova je priopćilo da postoji mogućnost i daljnjih kontakata.

Blinken se u srijedu očekuje u Ukrajini, a prije susreta s Lavrovom održat će razgovore i Berlinu, navodi Kommersant.

Lavrov je danas rekao da od SAD-a očekuje "konkretne" odgovore na zahtjeve koji su im postavljeni na prošlotjednim pregovorima o ukrajinskoj krizi.

U telefonskom razgovoru s Blinkenom Lavrov je zatražio "konkretne opaske, članak po članak" i "što je prije moguće" o dva nacrta prijedloga koje je iznijela Moskva, s naglaskom da se NATO ne širi.

U utorak je njemački kancelar Olaf Scholz najoštrije do sada upozorio da bi njegova država mogla zaustaviti plinovod Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.