upozorenje iz kijeva

Njemačka kaže da će Rusija platiti cijenu ako napadne Ukrajinu

17.01.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u ponedjeljak kako se nada da se rastuće napetosti s Rusijom oko Ukrajine mogu riješiti diplomatskim putem, ali je upozorila da će Moskva snositi posljedice ako napadne tu zemlju

Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički, rekla je Baerbock, koja je u posjetu Kijevu, otkuda putuje u Moskvu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Diplomacija je jedini način, istaknula je.

Razgovori između Moskve i zapadnih država o ruskom raspoređivanju desetaka tisuća vojnika uzduž ukrajinske granice završili su prošlog tjedna bez postizanja napretka. Kibernetički napad na Ukrajinu dodatno je razbuktao napetosti.

Kuleba je rekao da su Ukrajina i Njemačka ujedinjene u nastojanju oživljavanja četverostranih mirovnih pregovora o okončanju rata na istoku Ukrajine u tzv. normandijskom formatu, koji uključuje Njemačku, Francusku, Ukrajinu i Rusiju.

Isključena iz većine prošlotjednih razgovora, Ukrajina je opetovano tražila i dobila jamstva saveznika da se bez njezina sudjelovanja i pristanka neće donositi nikakve odluke o njezinoj budućnosti.

'Za nas je sada važno da ni Berlin ni Pariz ne donose nikakve odluke o Ukrajini bez Ukrajine i da ne igraju nikakvu igru iza naših leđa u odnosima s Rusijom. To je sada ključno', rekao je Kuleba na brifingu.

'Želim zahvaliti Annaleni što je zauzela tako principijelan stav'

Njemačka je podržala Ukrajinu slanjem pomoći i diplomatskom potporom u njezinom sukobu s Moskvom otkako je Rusija zauzela poluotok Krim i podržala separatiste u regiji Donbas 2014.