TUŽBAMA DO LICENCI ZA RAD

Dramatična svjedočanstva diskriminiranih medicinara

04.11.2012 u 08:43

Bionic
Reading

Približno 300 medicinskih sestara i tehničara koji su završili visoku školu u Bihaću već više od dvije godine nije dobilo licencu za rad. Problem je u tome što se to ne događa prvostupnicima s nijednog drugog veleučilišta u BiH. Iako su programi školovanja, primjerice u Prijedoru, Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu identični onom u Bihaću, njihove diplome se iz njima nepoznatog razloga ne priznaju. Zbog potrošenog novca i živaca odlučili su se uz pomoć odvjetnika izboriti za svoja prava. Smatraju da ih Hrvatska komora medicinskih sestara diskriminira

Nedavno objavljen tekst na našem portalu naslovljen 'Diskriminira li Hrvatska medicinske sestre iz Bihaća', a koji je bio odgovor na čitateljev upit, otvorio je lavinu pritužbi. U tekstu smo u cijelosti prenijeli pismeni odgovor koji smo dobili od Dragice Šimunec, predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS). Međutim, očito smo njime otvorili Pandorinu kutiju do čepa ispunjenu nezadovoljstvom medicinskih sestara i tehničara zbog, kako navode, sramotnog postupanja Komore prema svojim članovima kojih je preko 30 tisuća.

Za sada je oko 30 ogorčenih sestara i tehničara, prvostupnika koji su visoku zdravstvenu školu završili u Bihaću, opunomoćilo ured odvjetnice Tamare Crnkić, te prepustilo ovaj slučaj, kako kažu, čiste diskriminacije i razotkrivanja razloga iste, u ruke pravosuđa. Da je sve ovo doista istina, potvrdila nam je i odvjetnica Crnkić, zbog čega se i prihvatila posla. Cijeli slučaj, u cilju izbjegavanja sudskog postupka još u rujnu uručila je HKMS-u i dala na znanje ministarstvima znanosti i zdravstva te se čeka na njihov odgovor, ili objašnjenje ove situacije.

Potrošio sam do sada 30 tisuća kuna na školovanje, potrošio sam vrijeme, imam 180 ECTS bodova – što je zakonom propisan broj bodova za prvostupnika – ali niti ja, niti još 300 mojih kolega od toga nemamo ništa. Radimo za plaće kadra sa srednjom stručnom spremom. Dragica Šimunec i HKMS izdali su službeno priopćenje Ministarstvu znanosti u kojemu tvrde da visoka škola u Bihaću nema ni približan plan i program kakav imaju škole u RH niti je priznat od strane EU. Visoku školu u Bihaću jednim dijelom financira upravo ta EU, a njeni su polaznici i u Erasmus programima pa ne znam po kojem se to kriteriju postavlja pitanje njihovih stečenih kompetencija, naročito ako osoba koja je završila školu bilo gdje drugdje u BiH nema ovih problema, a programi su identični. Također, u ovom istom dokumentu, Komora sama sebi skače u usta izjavom da oni kao ustanova nisu ovlašteni sastavljati eventualni razlikovni program odnosno daljnje postupanje u smislu rješavanja ovog problema', izjavio je mladi medicinski tehničar koji nam se požalio želeći ostati anoniman.

Jednoj medicinskoj sestri pak, Vesni Jedvaj, koja je visoku školu završila u Novom Sadu, i sve do osnutka HKMS, 2003. godine normalno, kao sestra na pedijatrijskom odjelu bolnice u Koprivnici obavljala svoj posao, toliko je prekipjelo, kako veli: 'trpjeti samovolju i 'igranje' zakonodavca i izvršne vlasti od strane HKMS', da je za razliku od ostalih kolega, iza svoje priče stala imenom i prezimenom.


'Od 2004. godine barem deset dopisa sam poslala na adresu HKMS da me obavijeste o navodnim nedostacima u mojoj dokumentaciji i nisam dobila nijedan jedini odgovor. Od osnutka Komore do siječnja ove godine, kada su mi izdali potvrdnicu, za koju ni danas ne znam što znači, ja sam praktički ilegalno obavljala svoj posao jer mi je Komora osporila titulu. Također, pozvala sam se nažalost i na slučaj svoje kolegice koja je školu završila također u Novom Sadu te u Zagrebu radila uz licencu izdanu od strane HKMS-a. Nakon moje prozivke dotičnoj kolegici licenca nije produžena i plaća joj je smanjena, svedena na iznos koji ima kadar sa srednjom stručnom spremom. Hvala Bogu, psihički sam još zdrava, zahvaljujući ponajprije bijesu i ljutnji koja me 'gura naprijed', ali stradala sam fizički jer se zbog stresa nalazim pred kolapsom probavnog sistema', rekla je Vesna Jedvaj

'Od strane pravnih službi moje matične bolnice kao i HKMS-a rečeno mi je da imam nepotpunu, ili nevažeću dokumentaciju – prema stavu HKMS ja uopće nisam medicinska sestra pa se pitam što sam i kako je moguće da radim posao za koji nisam kvalificirana. Usput, radim ga već 27 godina! Pitala bih gospođu Šimunec koja me javno na televiziji ponizila, rekavši u jednom intervjuu kako joj je žao pacijenata o kojima brinu sestre poput mene, zašto je to rekla, zašto uporno izjavljuje da mi je na sve dopise odgovoreno i javno, ovim putem, zamolila da mi prema Zakonu o pristupu informacijama napokon službeno odgovori na pitanje što to nije u redu s mojom dokumentacijom?', izjavila je ogorčena Vesna Jedvaj koja je svoj slučaj prepustila odvjetničkom timu Zvonimira Hodaka.

'Oni koji zaista 'odlučuju', i kojima 'na dušu' cijela pomutnja i ide, jesu ministarstva zdravstva i obrazovanja. Po zdravoj logici, ali još važnije i po zakonu, oni su ti koji trebaju kontrolirati radna prava i medicinskih sestara, i liječnika, fizioterapeuta, i općenito svih radnika u zdravstvu, a ne HKMS koje je samo regulacijsko tijelo', izjavio nam je urednik i novinar Glasa KoncilaVlado Čutura koji usko surađuje s Dragicom Šimunec do koje nismo mogli doći. Rekli su nam da je na putu pa da ne može odgovoriti na naša pitanja. 'Trenutno je najveći problem u sestrinstvu sistematizacija radnih mjesta. Pomoćnica ministra Ljubica Đukanović mi je još u lipnju rekla da je donesena Uredba o sistematizaciji radnih mjesta. To se posebno odnosi na medicinske sestre koje su završile petogodišnji studij menadžmenta u sestrinstvu, javno zdravstvo. No odgovora iz Ministarstva nema pa medicinske sestre koje su valjano završile studij i dalje rade na poslovima s nižim koeficijentom', zaključio je Čutura.