forenzika na djelu

Dragan Primorac komentirao potragu za Madeleine McCann, otkrio na što bi se fokusirao

24.05.2023 u 21:27

Bionic
Reading

Dragan Primorac za Dnevnik Nove TV o potrazi za djevojčicom koju zna cijeli svijet: "Oni jedini mogu jamčiti da se može utvrditi identitet" Deseci istražitelja češljaju područje jezera Arade u Portugalu. Novi tragovi mogli bi konačno rasvijetliti svjetski poznat slučaj nestanka Madeleine McCann.

Na terenu je teška oprema i psi tragači. Potraga je u ovoj fazi ograničena na obalu i brdo iznad jezera. Vrlo vjerojatno će se uključiti i ronioci. No, što istražitelji mogu pronaći 16 godina nakon nestanka malene Maddie i kako izgleda istraživanje ovakvih slučajeva, u Dnevniku Nove TV otkriva hrvatski liječnik i forenzičar Dragan Primorac.

Ponovljena potraga najvjerojatnije je povezana s fotografijama pronađenim u skrovištu osumnjičenog Nijemca, Christiana Bruecknera. Djevojčica koja je nestala iz apartmana dok su roditelji bili u obližnjem restoranu na večeri, danas bi bila 20-godišnja djevojka.

Liječnik i forenzičar Dragan Primorac u Dnevniku Nove TV rekao je kako, kada imamo ovakav slučaj, 16 godina nakon nestanka, možemo se nadati da ćemo pronaći "skeletne ostatke, jer oni jedini mogu jamčiti da možemo utvrditi identitet osobe".

"Ako je tijelo bilo pokopano, mi znamo da će meka tkiva, mišići, tetive, degradirati tijekom vremena, ali zubi i kosti će biti dovoljni biološki dokaz i kojeg će se izdvojiti dovoljno DNK-a koji će se povezati s ocem i majkom", kaže Primorac.

Na pitanje kolike su nade u pozitivan ishod, Primorac naglašava kako istraživanje mjesta događaja na samom početku nije rađeno onako kako je trebalo. "Što je dulji vremenski protok, ako me pitate koliko dokaza možemo pronaći unutar biološkog traga, reći ću vam da ćemo iz 10-ak stanica dobiti profil, ako imamo sačuvane zube u 90 posto slučajeva dobivamo pozitivnu identifikaciju", objašnjava, te dodaje kako se "ne možemo se puno pouzdati da ćemo pronaći robu i cipele, već je previše vremena prošlo, ali možda lančić ili sat".

  • +2
Potraga za Madeleine McCann Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Hoće li uopće biti moguće otkriti uzrok smrti, Primorac kaže kako je to jedino u slučaju ako je prilikom ubojstva korištena "sjekira ili nož ili nešto slično, no djevojčica je bila stara tri godine i vrlo je vjerojatno ovdje riječ o gušenju", naglasio je te dodao kako je "skeptičan o tome da se radi o pravom mjestu gdje je djevojčica pokopana".

Oni bi se, da je na mjestu istražitelja, "jako usredotočio na mjesto događaja. Nije nužno da na mjestu događaja neće naći neki dokaz koji još nismo našli", ističe Primorac.

Primorac, koji se bavi DNK analizom, upravo je objavio drugo izdanje knjige "Forensic DNA application", nakon što je prvo izdanje rasprodano u SAD-u.

"U drugom izdanju po prvi puta imamo i autore iz Hrvatske, iz Centra Ivan Vučetić, jer je meni bila želja da se čuje i glas Hrvatske forenzike u cijelom svijetu", naglašava Primorac.

"U toj knjizi je apsolutno sve opisano, od početka, kad dođete na mjesto događaja, kako uzeti biološki trag, kako ga obraditi, kako amplificirati DNK, kako analizirati jezgrinu DNK, a u konkretno ovom slučaju, ako ne dobijemo jezgrinu DNK dovoljno, dobit ćemo dovoljno mitohondrijske DNK koje je malecka naslijedila od majke, jer i mi u našoj knjizi obrađujemo kako interpretirati statistiku i prikazati rezultat na sudu. I ovo je jedna knjiga koja će biti zanimljiva ljudima koji će raditi na ovi istragama", zaključuje Primorac.