nestala prije 16 godina

Policija ponovno istražuje nestanak Madeleine McCann na zahtjev Njemačke

22.05.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Policija koja istražuje nestanak Madeleine McCann izvršit će nove pretrage akumulacijskog jezera, doznaje Sky News.

Policajci će započeti s radom u utorak na brani Arade, koja se nalazi oko 50 kilometara od mjesta Praia da Luz u Algarveu gdje je djevojčica nestala prije 16 godina.

Tijekom potrage bit će prisutna i britanska policija, javljaju portugalski mediji, prenosi Sky News.

Istraga mjesta navodno dolazi na zahtjev njemačke policije, koja je u lipnju 2020. objavila da vjeruje da je Madeleine mrtva i da je osumnjičeni Christian B vjerojatno odgovoran za zločin.

Akumulaciju je, kako se navodi, obilazio osuđivani zlostavljač djece i preprodavač droge.

Christian B trenutno je u zatvoru zbog silovanja 72-godišnje žene u istom području regije Algarve odakle je nestala Madeleine, ali nije optužen ni za kakav zločin povezan s nestankom.

Uvijek je negirao umiješanost.

Vodena površina je prethodno pretražena 2008. nakon što je portugalski odvjetnik Marcos Aragao Correia platio specijaliziranim roniocima da provjere mjesto.

Tvrdio je da su mu kontakti s kriminalcima dojavili da je Madeleinino tijelo u rezervoaru, ali ništa nije pronađeno.

2014. također je obavljena potraga niskog raslinja u blizini mjesta gdje je nestala, nakon što su britanskoj policiji dale dopuštenje portugalske vlasti.

Njemački sud prošlog je mjeseca odbacio dodatne optužbe za silovanje i seksualni prijestup protiv Christiana B. koje nisu bile povezane sa slučajem McCann.

Bio je optužen za tri kaznena djela teškog silovanja i dva kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece u Portugalu između prosinca 2000. i lipnja 2017. godine.

Međutim, sud u Braunschweigu odlučio je da nije nadležan u slučaju.

Odvjetnik Friedrich Fulscher rekao je da odluka znači da ni sudska tijela ne mogu imati nadležnost nad bilo kojim potencijalnim slučajem o Madeleine. Sud nije komentirao njegovu tužbu.

Madeleine je imala tri godine kada je nestala 2007. tijekom odmora s obitelji.

Prošle godine, na 15. godišnjicu njezina nestanka, Madeleinini roditelji rekli su da je "od ključne važnosti" saznati istinu o tome što se dogodilo njihovoj kćeri.

Kate i Gerry McCann također su obilježili Madeleinein 20. rođendan ranije ovog mjeseca zavjetujući se da "nikada neće odustati" od potrage za njom.